Een stuk fietspad dat tijdelijk gesloten was door de ongeregeldheden.
Een stuk fietspad dat tijdelijk gesloten was door de ongeregeldheden. gemeente Hardinxveld-Giessendam

‘Sluiting strandjes was beste te handhaven’

5 januari 2022 om 13:51 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM De burgemeester heeft meerdere opties overwogen voordat van de zomer is overgegaan tot de verregaande maatregel om de strandjes in Beneden-Hardinxveld te sluiten. Onder meer ,,de aard van de ongeregeldheden, kosten, capaciteit en effectiviteit’’ waren voor dat besluit doorslaggevend.

door Ward den Besten

Dat antwoordt de gemeente op vragen van de TAB. Die heeft om opheldering gevraagd waarom de strandjes zes weekenden achter elkaar ‘s avonds en ‘s nachts afgesloten moesten worden. Dat was in de periode van 30 juli tot en met 6 september.

GEWONDEN Volgens de gemeente namen de incidenten en overlast op de strandjes sinds eind mei en begin juni steeds ernstigere vormen aan. De gemeente liet eerder al weten dat grote groepen mensen daar samenkwamen en de politie regelmatig moest ingrijpen vanwege vechtpartijen waarbij ook gewonden zijn gevallen. ,,In het weekend van 16 op 17 juli moest zelfs een deel van de A15 worden afgesloten omdat er gevaar was voor de verkeersveiligheid.’’

Daarop is een aantal mogelijke maatregelen met de politie besproken, zoals het opleggen van gebiedsverboden, de inzet van extra toezichthouders, de inzet van cameratoezicht, een ‘schoonveegactie’ en preventief fouilleren.

AF TE SLUITEN Uiteindelijk besloot de burgemeester de strandjes en de omgeving voor iedereen af te sluiten. Dat vanwege ,,de handhaafbaarheid en het tijdstip van de maatregel’’, aldus de gemeente. Met een beveiligingsbedrijf en de politie zijn vervolgens afspraken gemaakt over het surveilleren in en rond het gebied. De kosten voor de beveiliging van de strandjes waren bij elkaar 13.332 euro.

Op vrijdagavond 3 september was er nogmaals een incident. Ditmaal tussen de ingehuurde beveiligers en persfotografen. Een van de beveiligers was ten val gekomen, waarna de fotografen daarvan verslag wilden doen. De beveiligers hielden hen echter tegen waarop ,,een schermutseling’’ plaatsvond.

De gemeente, die haar excuses daarvoor al had aangeboden, laat weten dat de beveiligers in principe handelden ,,op aanwijzing van de gemeente’’. De kosten van ruim 3.600 euro die zijn gemaakt om het incident door een extern bureau te laten onderzoeken, zullen daarom niet verhaald worden op het beveiligingsbedrijf.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie