Pim Bosch heeft drie Elfstedentochten gereden.
Pim Bosch heeft drie Elfstedentochten gereden. prive

Herinneringen aan laatste Elfstedentocht (5): Pim Bosch

4 januari 2022 om 16:17 Overig

GORINCHEM De Tocht de Tochten, wordt ‘ie ooit nog verreden? Niemand die het weet. Wél zeker is dat er nog nooit zoveel jaar heeft gezeten tussen twee Elfstedentochten als nu. Op 4 januari 2022 is het namelijk precies 25 jaar geleden dat de monsterschaatstocht van 200 kilometer door Friesland plaatsvond. Twee generaties zijn opgegroeid zonder dit fenomeen ooit live te hebben gezien.

door Marnix van Oort

Op 4 januari 1997 stonden 16.738 deelnemers aan de start, waarvan 69% de tocht binnen de toegestane tijd volbracht. En ja, ook uit onze regio kwamen bikkels die aan deze historische tocht deelnamen. 

Voor Pim Bosch was de Elfstedentocht van 1997 al zijn derde deelname aan de Tocht der tochten. In 1985 en 1986 was hij er ook bij. Uiteindelijk heeft hij ze ook alle drie met succes afgerond.

Omdat Bosch al eerder had deelgenomen, zat hij in ‘97 bij een van de eerste startgroepen en ,,was het ijs nog redelijk goed.’’ Op het laatste stuk zat Bosch achter een ,,achteropgeraakte wedstrijdrijder en die maakte wel vaart’’ waardoor hij uiteindelijk om 18.10 uur aankwam en bij de finish zijn derde kruisje in ontvangst mocht nemen.

NIET ZO SPARTAANS ,,Het is allemaal niet zo Spartaans als dat het lijkt’’, blikt Bosch terug op de drie tochten die hij succesvol heeft gereden. De reden dat veel mensen hem niet uitreden in 1997 was volgens Bosch vanwege het slechte weer. ,,Die van 1997 was wel de zwaarste, dat was voornamelijk vanwege de extreme kou en het slechte ijs.’’

Als er nu nog een Elfstedentocht komt wil Bosch weer aan de start verschijnen, hij heeft er echter wel een voorwaarde voor: ,,Het moet de weken voor de tocht ook goed gevroren hebben zodat er genoeg tijd is om me voor te bereiden op natuurijs.’’

Lees ook de andere Elfstedentochtverhalen van :

- Jan van den Berg

- Dirk Noorlander

- Auke Kraaijeveld

- Johan en Frank Kramer en Arie van Vliet

- Pim Bosch

advertentie
advertentie