De windmolens langs de A15 zijn ook zichtbaar vanaf de Merwede
De windmolens langs de A15 zijn ook zichtbaar vanaf de Merwede Hannie Visser-Kieboom

TAB: al het mogelijke doen tegen windmolens

12 januari 2022 om 07:39 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM De TAB zal zich met hand en tand verzetten tegen de komst van windmolens in de Avelingen in Gorinchem en Hardinxveld. De Hardinxveldse coalitiepartij reageert op bekendmaking van de buurgemeente om de mogelijkheden voor windenergie in het grensgebied met Hardinxveld verder te onderzoeken.

door Ward den Besten

TAB-raadslid Paul Hoogstraten wil ,,heel duidelijk kenbaar’’ maken dat zijn partij ,,al het mogelijke’’ zal doen om windmolens ,,op Hardinxveldse bodem of in de buurt hiervan’’ tegen te gaan. ,,Wij zullen blijven strijden om te voorkomen dat nog meer molens in ons mooie dorp zullen worden geplaatst en zullen dit op korte termijn ook bespreken met het college en binnen de regionale afspraken met de Drechtsteden’’, zegt Hoogstraten.

De gemeente Gorinchem heeft onlangs aangegeven de mogelijkheden voor windmolens in Avelingen verder te onderzoeken op basis van de wet- en regelgeving voor natuur, geluid, slagschaduw, vaarwegen en veiligheid. Ook wordt onderzocht hoeveel windmolens er in theorie kunnen komen, hoe hoog ze kunnen zijn en waar ze precies zouden kunnen staan. Deze onderzoeken zijn naar verwachting komend najaar klaar.

BREDE STEEKPROEF Binnenkort organiseert Gorinchem voor omwonenden, bedrijven en maatschappelijke organisaties een bijeenkomst waarin al de eerste resultaten van de onderzoeken worden gedeeld. Tevens zal naar verwachting de Rijksuniversiteit Groningen onafhankelijk onderzoek doen naar de mening van de omgeving over het plaatsen van windmolens in Avelingen. ,,Het gaat om een brede steekproef over gemeentegrenzen heen waarin een dwarsdoorsnede van de samenleving wordt betrokken’’, aldus de gemeente Gorinchem.

De gemeente benadrukt dat de nieuwe onderzoeken nog niet betekenen dat de windmolens er ook daadwerkelijk gaan komen. Daarvoor is namelijk nog meer onderzoek nodig, zoals een milieueffectrapportage. ,,Pas na afronding daarvan vindt definitieve besluitvorming plaats’’, aldus de gemeente.

De Avelingen is vorig jaar in de Regionale Energiestrategie (RES) van de regio Alblasserwaard (Gorinchem en Molenlanden) aangewezen als zoekgebied voor mogelijke windenergie. In de RES staat op hoofdlijnen beschreven hoe gewerkt wordt aan de klimaatdoelstellingen. Iedere energieregio heeft zo’n document opgesteld, waaronder ook de Drechtsteden, waar Hardinxveld onder valt.

GEEN VOORSTANDER De gemeenteraad in Hardinxveld heeft eerder kenbaar gemaakt geen voorstander te zijn van windmolens. Toch is de raad vorig jaar akkoord gegaan om in de RES van de Drechtsteden een mogelijkheid open te houden voor het plaatsen van windturbines in het Hardinxveldse deel van de Avelingen. Dat was als reactie op de zoektocht van Gorinchem naar windmolens in de Avelingen. Mocht Gorinchem uiteindelijk groen licht geven voor de plaatsing van windmolens dan kan Hardinxveld besluiten om daar windmolens bij te zetten.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie