Veilig omgaan met Landbouwverkeer in Giessenlanden

7 juni 2018 om 10:05 lokaal

HOORNAAR Op dinsdag 5 juni werd In gemeente Giessenlanden vond dinsdag 5 juni het VOMOL-project plaats. VOMOL staat voor Veilig Omgaan met Opvallend Landbouwverkeer, een educatief veiligheidsbewustzijnsprogramma voor leerlingen van basisscholen. Met dit project leren de kinderen omgaan met (land)bouwverkeer op de openbare weg.

In alle vroegte verschenen op het Dirk IV plein in Hoornaar vier grote voertuigen. De veegwagen van G.M. Damsteegt is een complexe zelfrijdende machine waarbij het stuur aan de rechterkant zit en de chauffeur veel dode hoeken ervaart. Daarnaast maakt deze machine zoveel herrie dat de kinderen die in de cabine zaten, hun klasgenoten niet hoorden gillen. Door deze ervaring beseffen de kinderen dat de chauffeur hen niet hoort als er iets gebeurt.

Bij de trekker met kipwagen van Loonbedrijf den Hartog BV gingen de kinderen ook op zoek naar de dode hoeken. Zij moeten wel meer dan 25 meter achter de kipper gaan staan om uit de dode hoek zone te komen. De chauffeur ziet de kinderen dus niet als zij vlak achter de combinatie fietsen.

Bij de trekker moet ploeg van Voskuilen B.V. hebben de kinderen ervaren wat er gebeurt als zij te dicht achter een uitzwenkend voertuig fietsen. Door middel van een pop werd gesimuleerd wat er gebeurt als de trekker met ploeg de bocht om gaat en de pop te dicht in de buurt van de ploeg staat.

De laatste machine, een trekker met zwadhark van loonbedrijf HABO, liet de kinderen ervaren hoe breed een machine is en wat scherpe, uitstekende delen zijn. Door middel van een gesimuleerde dam leren de kinderen dat zij op een smalle polderweg het beste even op een dam kunnen stoppen om de trekker te laten passeren. Door te zwaaien naar de chauffeur worden zij bewust gemaakt van communicatie in het verkeer: ,,zie je mij, zie ik jou!"

Naast de VOMOL docent, waren er op deze dag 8 MBO studenten van de opleiding groen, grond & infra van het Prinsentuin College uit Andel. Eén van de MBO studenten vertelde na afloop van deze dag: ,,Ik vond het een mooie ervaring, omdat de belevingswereld van een kind zo anders is als wat ik dacht. Ze zijn zo klein en zich nog helemaal niet bewust van de gevaren."

De VOMOL verkeersactie past ook goed binnen de regionale doelstelling vanuit de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden om kennis te delen en samen te werken. Regionaal werken 5 gemeenten, het waterschap Rivierenland en de politie samen op het gebied van verkeersveiligheid volgens het motto: "Veilig Verkeer? Ik doe mee!". De campagne sluit aan bij de provinciale campagne Ik maak een punt van 0 verkeersslachtoffers.

advertentie
advertentie