Afbeelding
Foto: Shutterstock

Opsporen van een lekkage in huis vaak niet eenvoudig

2 februari 2022 om 07:12 Partnercontent

Het blijkt voor woningbezitters vaak een hele uitdaging te zijn om lekkages in een vroeg stadium op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende leiding in de wand achter een douche of toilet. Vaak worden dergelijke lekkages pas opgemerkt, op het moment dat er al schade aan de woning ontstaan is. Vochtschade kan in verschillende varianten optreden. Meest voorkomend zijn houtrot en vochtplekken op wanden of het plafond. Door een professionele lekdetectie uit te laten voeren kan de bron van een lekkage achterhaald worden. Specialisten op het gebied van zo’n lekdetectie waarschuwen dat de schade groot kan zijn, als een lekkage niet tijdig verholpen wordt.

Lekkage door een geraakte leiding 

Een lekkage kan onder meer het gevolg zijn van een geraakte leiding in de muur, iets wat de laatste tijd regelmatig voorkomt. Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om klussen in huis zelf uit te voeren. We hebben meer tijd door het thuiswerken. Daarnaast is online steeds meer informatie te vinden over het uitvoeren van verschillende soorten klussen. Denk aan het plaatsen van een voorzetwand, het ophangen van een plankje aan de muur, enzovoorts. Bij dergelijke klussen loopt men het risico een leiding of bijvoorbeeld elektriciteitskabel te raken, als vooraf niet goed kan worden vastgesteld hoe de leidingen door de wand lopen. Er zijn handige tools verkrijgbaar, waarmee je dit controleert tijdens het klussen. Een geraakte leiding moet vaak vervangen worden, om vochtschade aan de wand te kunnen voorkomen. Het is belangrijk dit zo snel mogelijk na het ontstaan van de schade aan de leiding te laten doen.

Lekdetectie maakt hak- en breekwerk minder noodzakelijk 

Voorheen werd de bron van een lekkage vaak opgespoord door een wand gedeeltelijk open te breken. Het bleek doorgaans een hele uitdaging te zijn om de exacte bron van een lekkage te vinden. Tegenwoordig is dat niet langer noodzakelijk. Het opsporen van een lekkage gebeurt met professionele apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een infraroodcamera, waarmee een lekkende waterleiding kan worden opgespoord. Ook voor een lekkage aan de afvoer komt dit middel van pas. Er zijn nog meer technieken die door specialisten op het gebied van een lekdetectie kunnen worden ingezet. Om niet zelf op zoek te hoeven gaan, wordt sterk aangeraden om de hulp van zo’n partij in te schakelen bij een lekkage in huis.

Zoek ook eens naar een warmtelek

Lekkages zijn er in verschillende soorten. Zoek niet alleen naar een lekkende waterleiding in huis. Overweeg ook eens een lekdetectie uit te laten voeren om te achterhalen waar warmte de woning verlaat. Het helpt je de woning duurzamer te maken, met doelgerichte verbeteringen. Denk aan het vervangen van ruiten of bijvoorbeeld het gebruik van een tochtstrip onder de deur.   

advertentie
advertentie