Afbeelding
Theo Beumer

HKC trekt aan het langste eind in enerverende topper

6 februari 2022 om 19:55 Korfbal

HARDINXVELD - GIESSENDAM In het openingsduel van de “nieuwe” competitie in de Hoofdklasse B-a stond voor HKC 1 het uitduel bij Wageningen op het programma. Voorafgaand aan deze openingsronde waar de wedstrijd Unitas – Nieuwerkerk het andere duel in de HKB-a betekende was al veel gesproken en gediscussieerd over de indeling van de poules door het KNKV. Het woord in de “poule des doods” afgelopen zaterdag eindelijk aan de ploegen zelf.

In het prachtige complex “Het Binnenveld” van KV Wageningen wat meer dan recht doet aan de ambities van een topclub stond onder leiding van het arbitrale duo de heren R. van Alphen en A. van den Beukel de eerste speelronde op het programma. Op 27 november van het vorige jaar speelden beide teams al eerder tegen elkaar in de inmiddels geschrapte originele zaalcompetitie. In een gelijk opgaand duel trok HKC na een verzilverde strafworp in de slotfase destijds aan het lange eind. Na de coronabreak en korte voorbereiding op het hervatting van de competitie een nieuw moment voor beide teams om zich met elkaar te meten.

HKC begon de wedstrijd met Veerle Havelaar, Fenna Zwang, Eliza Roest en Mark Klop in de aanval en met Annelies Kop, Nadhie den Dunnen, Danny den Dunnen en captain Corné Troost in de verdediging. Van het coach duo Ekelmans-Kamsteeg nam zaterdag alleen Peter Kamsteeg plaats op de bank. Na een positieve test van Marrien Ekelmans moest hij helaas de wedstrijd via de Livestream thuis volgen. HKC 2 coaches John den Dunnen en Raimond Nieuwenhuizen namen met een “lijntje” naar Delft plaats naast Kamsteeg op de bank.

Wageningen liet in de beginfase zien klaar te zijn voor de hervatting van de competitie. Het team van de ervaren trainer/coach Ron Steenbergen heeft net als HKC de ambitie om te strijden voor de play-off plekken richting hoofdklassefinale. Dat deze plekken aan het eind van deze ingekorte competitie van 6 wedstrijden aan het einde van de rit nog kans geeft op “degradatie” naar de hoofdklasse maakt de nieuwe PD-regeling en invoering van de tussenklasse tussen de Korfbal League en de Hoofdklasse zeer interessant de komende maanden.KV Wageningens schoot werkelijk uit de startblokken en de eerste doelpoging van de thuisploeg kon via Steven Landman direct tot doelpunt gepromoveerd worden. HKC antwoorde snel en bracht in de tegenaanval de stand weer in evenwicht: 1-1. Hierna was het Wageningen wat de wedstrijd in de openingsfase compleet domineerde en dicteerde.Verdedigend koos Wageningen ervoor om de eerste bal achter te houden en HKC het oplossen hiervan ook moeilijk te maken. Aanvallend wist het tot een ontzettend hoog schotpercentage te komen waarbij vooral Wouter ter Maten het vizier op scherp had staan. HKC zelf ging aanvallend niet goed om met de oplossing van dit achter verdedigen en kwam hierdoor totaal niet in haar ritme. Vanaf de 1-1 tussenstand na de eerste minuut loopt Wageningen uit naar een 6-1 voorsprong. Voor HKC het sein om al vroeg in het duel haar eerste time-out te nemen. Deze time-out sorteert enig effect en via Annelies Kop en Mark Klop wordt het verschil terug gebracht naar 3. Wageningen blijft echter ook gewoon mee scoren en komt op 7-3.Een fraaie doorbraak van Danny den Dunnen en een afstandsschot van Corné Troost brengen HKC op 7-5 qua stand weer terug in de wedstrijd.

Het initiatief in deze eerste helft echter nog steeds bij de thuisploeg. Verdedigend zijn de zaken beter op orde maar HKC krijgt vooral aanvallend geen grip op zichzelf. Op de tactiek van Wageningen weet het team geen juist antwoord te geven. Aanvallend komt Sanne Langedoen in deze fase van de wedstrijd in het team op de plaats van Corné Troost om in dit stroef lopende vak voor meer dreiging en variatie te zorgen. Om en om scorend vordert het duel tot 9-7 in het voordeel van Wageningen. Op het scorebord nog 5 minuten te gaan tot aan de rust. In de slotfase van de eerste helft schieten Wouter ter Maten en Jiske van Brenk de 11-7 ruststand op het scorebord. In deze laatste 5 minuten geen doelpunten voor HKC. Duidelijk is dat wanneer het door BMN De Klerk en Klop Watersport gesponsorde team de wedstrijd nog naar haar hand wil zetten er in de 2e helft uit een ander vaatje getapt zal moeten worden.

In de tweede helft laat HKC zien de rust goed gebruikt te hebben. Aanvallend komt er meer structuur en rust in de ploeg. Het openingswoord in deel 2 voor Sanne Langendoen die van afstand raak weet te schieten. Via een strafworp is het Wageningen die het verschil voor de laatste keer van deze avond weer op 4 brengt. Ook Fenna Zwang, die verdedigend de sterke Nena Ellermijer goed druk weet te geven, mag hierna aanleggen voor een strafworp en weet ook dit buitenkansje te benutten. Veerle Havelaar met een slimme korte kans vanuit de reboundpositie brengt het verschil terug naar 12-10. Opnieuw Nena Ellermijer voor KV Wageningen en het eerste doelpunt van de deze avond vrij onzichtbare Nadhie den Dunnen brengen de stand op 13-11. Met Eliza Roest, Mark Klop, Veerle Havelaar en Fenna Zwang in het aanvalsvak gaat HKC verder op zoek naar de aansluiting. Op 13-12 het mooiste doelpunt van de avond op naam van Eliza Roest die “on fire” was. Een onvervalst “Braziliaantje” na een heerlijke combinatie met Mark Klop wordt door Eliza koel afgerond. De 13-13 ook op naam van Eliza Roest die van afstand binnen schiet. Op 13-14 de eerste voorsprong voor HKC. Sanne Langendoen rond zijn eigen aanvallende actie naar binnen met een kort schot vanuit de draai fraai en bekwaam af. Net als in het duel eind november in sporthal Het Dok laat Nena Ellermijer haar kwaliteiten bij de thuisclub deze avond zien. Een vrije worp wordt koelbloedig door haar tot doelpunt gepromoveerd. Wageningen neemt hierna opnieuw de voorsprong in het duel. De toeschouwers in de zaal en voor de livestream thuis gaan er nog eens goed voor zitten richting de slotfase van de spannende en meeslepende duel. Eliza Roest is 1 van de HKC spelers die in de 2e helft opstaat en schiet eigenhandig het duel opnieuw in evenwicht.

In de slotfase van het duel trekt HKC het initiatief naar zich toe maar blijft Wageningen in het spoor. HKC neemt steeds de voorsprong in de wedstrijd maar Wageningen weet ook steeds weer te egaliseren. Op 17-19 het eerste gat van 2 doelpunten in het voordeel van HKC na doelpunten van Danny den Dunnen en Annelies Kop. HKC vergeet hierna het duel te beslissen door aanvallend geen goede keuzes te maken en geeft Wageningen de kans weer aan te haken. Ondanks het feit dat Wageningen ruim een meter over de lijn staat, wat het goed leidende arbitrale duo ontgaat, telt de 19-18 wel en is de spanning om te snijden. Op 2 minuten voor het einde van de wedstrijd een strafworp voor HKC omdat Veerle onreglementair wordt afgestopt. Bij deze strafworp in de slotfase van het duel geen enkele twijfel over het recht hierop. De uitstekend spelende Veerle Havelaar houd haar hoofd koel en weet deze strafworp onberispt te benutten. Met nog 1.55 op de klok opnieuw een voorsprong van 2 doelpunten en de druk bij Wageningen. Beide teams weten in de slotminuten niet meer tot scoren te komen waardoor HKC haar eerste maar zwaarbevochten overwinning in de HKB-a weet binnen te slepen. Een resultaat waar het lang in het duel niet naar uitzag. Kwalitatief niet hoogstaand maar opnieuw een zeer spannend duel tussen Wageningen en HKC.

Volgende week een thuisduel tegen Unitas uit Harderwijk. Het “Atletico Madrid” uit de hoofdklasse die het ontregelen van de tegenstander met hierbij ontzettend veel energie bij het team tot kunst heeft verheven won haar openingsduel verrassend maar volkomen terecht tegen topfavoriet Nieuwerkerk. Met hulp van haar fanatieke supportersschare zal HKC zich hier komende week op voorbereiden en zich tegen moeten wapenen.