Afbeelding
pixabay.com/Pexels

Groot deel boeren krijgt wel eens louche aanbod

10 februari 2022 om 07:34 Natuur en milieu

HARDINXVELD-GIESSENDAM Een groot deel van de mensen die in het buitengebied van Hardinxveld een boerderij bezitten, geven aan wel eens benaderd te zijn door vermoedelijk criminelen om louche praktijken te faciliteren. Dat zegt burgemeester Dirk Heijkoop op basis van een controle die onlangs is uitgevoerd.

door Ward den Besten

Bij een aantal boerderijen in de Hardinxveldse polders is de gemeente een aantal weken geleden langsgegaan om onder andere te kijken of er geen criminele activiteiten plaatsvinden. Zo’n driekwart van de boerderijeigenaren gaf aan wel eens gevraagd te zijn om bijvoorbeeld een schuur aan onbekenden te verhuren. Tegelijk zegt Heijkoop dat bij zijn weten niemand daar serieus op in is gegaan.

De aanpak van zogenoemde ondermijnende criminaliteit is al langer een van de speerpunten in Hardinxveld. Onlangs is ook samen met de politie, brandweer en de omgevingsdienst een controle gehouden bij een aantal bedrijven op industrieterrein de Nieuweweg. Ook daar ,,zijn geen rare dingen ontdekt die met criminaliteit te maken hadden’’, zegt Heijkoop, die dan ook positief is over de resultaten. Al geeft hij ook aan de cijfers nog niet goed te kunnen duiden in vergelijking met andere gemeenten.

We zitten hier wel in een aantrekkelijke regio

Hij is er ook niet gerust op. ,,We zitten hier wel in een aantrekkelijke regio. We zitten klem tegen de A15 aan, met veel ontsluiting, met korte lijnen richting Brabant en Rotterdam’’, legt Heijkoop uit. ,,Het buitengebied is bij wijze van spreken maar 5 minuten van de A15 af. Dat maakt je misschien wel extra kwetsbaar.’’

Hij is dan ook van plan vaker controles uit te gaan voeren. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar criminele activiteiten, maar bijvoorbeeld ook naar de brandveiligheid en de milieuwetgeving. Op die manier hoopt de burgemeester, zoals hij het noemt, ,,een gelijk speelveld’’ te creëren voor ondernemers ,,en hopelijk criminele activiteiten uit Hardinxveld een beetje weg te houden’’. Hij vreest namelijk het ergste als criminelen een voet tussen de deur krijgen bij legale ondernemingen. ,,Zie er dan maar weer van af te komen’’, aldus Heijkoop die ook wijst op de gewelddadige incidenten afgelopen jaar in onder meer Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht. ,,Dan zie je dat er heel veel dreiging en onderdrukking ontstaat, dat mensen daar bijna niet onderuit komen.’’

Naast extra controles wil Heijkoop ook de eigen informatievoorziening hieromtrent verbeteren. Zo wil hij data van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel of bestemmingsplannen vaker naast elkaar leggen om sneller te kunnen achterhalen als het ergens mogelijk niet pluis is. ,,Dan zie je af en toe rode vlaggen oppoppen.’’ Maar ook de buitendienst van de gemeente alerter maken op verdachte situaties zou kunnen helpen, denkt Heijkoop.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie