De bemanning van de rampenauto.
De bemanning van de rampenauto. Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam
Uit Het Kompas van...

De nieuwe rampenauto is paraat

10 februari 2022 om 14:32 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam zoekt maandelijks leuke berichtjes uit Het Kompas van zo’n dertig, veertig of vijftig jaar geleden. Dit artikel is uit Het Kompas van 3 februari 1972.

In februari 1972 werd door de ‘Civiele Verdediging’ in het dorp een rampenauto in gebruik genomen. In Het Kompas werd uitgebreid bericht over deze aanwinst. Bijzonder is dat de bemanning ter bescherming kon beschikken over ‘speciale kledij’ in de vorm van asbestpakken. Begin jaren ’70 was men duidelijk nog niet op de hoogte van de gevaren bij het gebruik van asbest. De foto van de rampenauto is gemaakt door Ewoud Klop. Blijkens het opschrift ressorteert dit voertuig toch onder de brandweer. Wie het weet mag het zeggen.

(Tekst gaat onder de foto verder)


De rampenauto. - Ewoud Klop

In de brandweergarage aan de Peulenstraat te Hardinxveld-Giessendam stond maandagavond geflankeerd door twee rode brandweerwagens de nieuwe rampenauto, waarover de Civiele Verdediging van deze plaats vanaf heden kan beschikken. Het was juist een jaar geleden dat de raad met de aanschaf van een dergelijke wagen instemde en na wat strubbelingen staat de rampenauto nu klaar om daar waar nodig met bekwame spoed een uiterst deskundige hulp te verlenen.

NUTTIGE APPARATUUR Wie de inrichting van deze wagen inspecteert ontdekt dat de achtkoppige bemanning van deze mobiele hulppost over uiterst nuttige apparatuur gaat beschikken. Door een efficiënte indeling ligt al dit materiaal bedrijfsklaar voor het grijpen. Het is zeker interessant om eens een opsomming te geven van de apparatuur, gereedschappen en hulpmiddelen die het gele gevaarte in zich bergt. Drie grote schijnwerpers, die gevoed worden door aggregaten zorgen in de eerste plaats voor licht. Er zijn 2 persluchtmaskers, een kettingzaag, een slijpschijf (voor het opensnijden van auto’s), een luchthamer, honderden meters kabel, pikhouwelen, hamers, beitels, zagen en het verdere handgereedschap. Voor gewondenverzorging is er een zuurstofkoffer, zuurstofcilinders, beademingsapparatuur, verbandkoffers en -tassen, dekens, kussens, een uitrijdbare brancard en een schepbrancard. De bemanning beschikt over speciale kleding, waarbij ze zich eventueel ook kunnen steken in asbestpakken.

Het corps is als volgt samengesteld. Chauffeur-commandant Versluis, ondercommandant Trapman, mevr. Van Kekeren-van Houwelingen en de heren Van Kekeren, Bezemer, Loomeijer en Aan de Wiel.

Naast vertegenwoordigers van de Brandweercorpsen, Rode Kruis en E.H.B.O. kwamen ook de raadsleden, na afloop van hun vergadering de rampenauto bezichtigen. Via de mobilofoon had burgemeester Brinkman hun komst reeds gemeld en met de mededeling “wij maken ons op voor de bezichtiging van de rampenauto” kon commandant Versluis helemaal in stijl het kontakt met “over en sluiten” verbreken.

Hardinxveld-Giessendam heeft de landelijke primeur van de kleine gemeenten, die over een dergelijke wagen beschikken. Burgemeester Brinkman betreurde het dat de heer Van de Zalm op deze avond wegens ziekte niet aanwezig kon zijn. Het hoofd van Algemene Zaken immers had zich zeer beijvert voor het verkrijgen van de rampenauto.

BRAM EN LEEN Het fabrieksmerk van den nieuwe rampenauto en een der brandweerwagens stemt overeen met de voornaam van wethouder Van de Plas. Dit was voor insiders in het spuit- en rampenwezen de aanleiding om de voornamen van het college van B&W te gebruiken voor de aanduiding van de felgekleurde wagens. 

De fraai verchroomde fabrieksmerken van de twee wagens waren maandagavond gecamoufleerd door twee bordjes, met de namen Bram en Leen. Wat de kleur betreft was de uiterst links opgestelde rode brandweerwagen “Leen” politiek getint voor wethouder Vogel. (wethouder Vogel was lid van de PvdA, red.). Wethouder Van der Plas toonde zich uiterst tevreden over de rechtse situering van zijn “Commer”. Voor de burgemeester, die graag de grijze middenweg bewandelt tussen zijn beide wethouders was aanvankelijk wat geshockeerd door zijn knalgele “Bram”, maar toonde zich later uiterst tevreden over het parate drietal.

De rampenauto.
advertentie
advertentie