Bert de Ruijter lijkt voor de muziek te leven.
Bert de Ruijter lijkt voor de muziek te leven. René Meulmeester

Tiende cd van Bert de Ruijter

5 maart 2022 om 12:18 Mensen

GORINCHEM Bert de Ruijter (70) uit Gorinchem heeft onder de artiestennaam Leigh Blond zijn tiende cd uitgebracht: Innocence. De geboren Hardinxvelder is meer tevreden dan ooit met zijn nieuwste cd, doordat hij deze helemaal zelf en in alle rust heeft gemaakt.

door Eline Lohman

Al vanaf eind jaren zeventig maakt Bert lp’s, later cd’s. ,,En dat ben ik blijven doen”, vertelt Bert vol enthousiasme. ,,De liedjes schieten me zomaar te binnen en dan maak ik zowel de muziek als de tekst. Ik kan ’s nachts wakker worden en ideeën hebben voor een liedje. Die schrijf ik dan altijd snel op. En als ik een bepaalde rif of een loopje in mijn hoofd heb, dan neem ik dat even op met mijn telefoon, zodat ik het niet vergeet. Later ga ik er mee aan de slag. Ik begin altijd met de muziek en daar maak ik dan later de tekst bij. Als ik een bepaalde melodie heb, dan heb ik daar een gevoel bij en dan weet ik vaak wat voor tekst ik erbij wil maken.”

Normaal gesproken gaat Bert voor het maken van een cd naar een studio toe en zet de cd in elkaar, maar nu kon dat door corona niet. Dus moest er een alternatief bedacht worden. ,,Ik heb alles thuis gedaan, met behulp van professionele software. Zo is mijn tiende cd – ik heb ook nog meegewerkt aan verzamelalbums – met eigen werk ontstaan. Het zijn allemaal bluesnummers en ballads geworden. Vroeger maakte ik nog wel eens een uitstapje naar rock & roll, maar nu niet meer. Ik schrijf nog wel nummers in die stijl, want ik schrijf liedjes voor andere muzikanten.”

CONTENT MET CD Bert is blij met de cd Innocence. ,,Ik ben meer tevreden dan over mijn laatste twee cd’s, omdat ik nu de regie helemaal in eigen hand had. Mijn hele leven lang heb ik in studio’s gezeten, die zijn best duur en doordat er allemaal mensen rondlopen, krijg je veel meningen te horen. Dat is op zich goed, maar als ik dan iets wilde veranderen, moest ik weer een studio huren. Nu hoefde dat niet. Ik heb nu eens een cd gemaakt waar ik helemaal content over ben en die ik helemaal zelf heb gemaakt. Bovendien heb ik geen druk ervaren: ik hoefde geen geld uit te geven aan studio’s en had geen deadline. Het resultaat is daardoor anders geworden dan voorheen, in positieve zin. Extra leuk vind ik het dat de Engelse band Colosseum mijn titelsong Innocence uitgekozen heeft om op haar eerstvolgende album te zetten. Die lp/cd komt in april van dit jaar uit.”

VAN GITAAR TOT PIANO Bert lijkt voor de muziek te leven. Niet verwonderlijk, als je kijkt naar het feit dat hij uit een muzikaal nest komt. De passie voor muziek maken sloeg over op Bert. Op zijn veertiende begon hij met drummen en daarna volgden de gitaar, piano en mondharmonica. ,,Rond mijn zeventiende, achttiende ben ik liedjes gaan schrijven. Ik vind het erg leuk om met muziek maken bezig te zijn.”

De cd smaakt nu al naar meer, vertelt de 70-jarige Gorcumer vol energie. ,,Als ik fit blijf, dan ga ik over een paar maanden weer verder met het maken van een nieuwe cd. Want die komt er wat mij betreft zeker. Ook weer met zelfgeschreven liedjes, want die kenmerken al mijn cd’s.”

advertentie
advertentie