Robert Philippo.
Robert Philippo. D66 Hardinxveld-Giessendam
Gemeenteraadsverkiezingen

Robert Philippo (D66): ‘Racisme mag hier geen kans krijgen’

9 maart 2022 om 17:06 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM Eens in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit jaar zijn die verkiezingen weer en vinden plaats op 14, 15 en 16 maart. Ook in Hardinxveld-Giessendam mogen kiesgerechtigden naar de stembus. Het Kompas Hardinxveld-Giessendam sprak met alle lijsttrekkers. In dit verhaal staat Robert Philippo (75), lijsttrekker van D66 centraal.

door Marjanne Dijkstra

Robert Philippo zit inmiddels acht jaar in de raad. De eerste jaren was hij gemeenteraadslid voor de T@B, maar in 2019 vertrok hij na een verschil van inzicht. Hij ging verder als Fractie Philippo en doet nu dus mee als lijsttrekker van D66 ,,Dat ik in de raad kwam, begon eigenlijk een beetje als een grap. Ruim tien jaar geleden was ik als inwoner met de bomenkwestie aan de Peulenlaan bezig. De overheid leek me niet zo geïnteresseerd in wat de mensen vonden. Ik sprak ook een keer in tijdens een raadsvergadering en naar aanleiding daarvan kwam de T@B bij me langs. Ze vroegen of ik wilde meedoen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik had geen idee wat er op me af kwam, maar wilde wel op die lijst, alleen niet te hoog. Uiteindelijk haakten een aantal mensen af en kwam ik hoger op de lijst en zat ik in de gemeenteraad.” In zijn werkzame leven had Philippo een adviesbureau voor grootschalige interventies. ,,Ik zocht daarin voor een bedrijf naar de weg die het bedrijf zou moeten inslaan. Vanuit mijn werk ben ik ook een enorme fan van burgerparticipatie. De wijsheid ligt bij de mensen die hier wonen. Het is niet eng om mensen zelf te laten nadenken. Hoe mooi is het als je het voor elkaar krijgt dat de inwoners meedenken en dat wij als raad alleen maar een klap op het plan moeten geven? Er zijn genoeg projecten geweest de laatste jaren waarin we mensen hadden kunnen laten meedenken. We moeten dat omarmen, want het is hun wereld.”

LHBTI Een van de speerpunten van D66 is dat ze zich duidelijk uitspreekt tegen discriminatie en racisme. ,,Er wonen in het dorp misschien wel duizend LHBTI’ers. Op het Willem de Zwijger College werd de regenboogvlag gehesen, maar we kunnen nog veel toleranter zijn en dit meer uitdragen. Er worden nog steeds jongeren en volwassenen in elkaar geslagen, gepest of gediscrimineerd, dus dat moet anders. De gemeente kan daartoe bijdragen door een LHBTI-beleidsplan te maken en aan te haken bij het regenboogakkoord. We moeten ook deze inwoners van ons dorp een kans geven die ze in mijn ogen nu niet krijgen. Ook woningbouw is een belangrijk punt. We moeten versneld bouwen. Sinds 1945 is er altijd woningnood geweest, maar door die lage rente is het nu extreem. We moeten sneller een leefbare woningbouw realiseren, want dat is wat wij graag willen: als je aan de ene kant van Hardinxveld 1 hectare bouwt, willen we dat ook graag compenseren met natuur. Het moet leidend zijn dat we samen bezig zijn om de aarde voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar te houden. We moeten ook de werkgevers en werknemers klaarmaken voor een nieuwe economie, zoals ondersteunen bij innovatie en vakopleidingen. We moeten meer op lange termijn gaan denken, in plaats van alleen op korte termijn. Daar maak je mensen meer blij mee voor de toekomst. Haal die jongeren hier binnen of houd ze hier. Dat kan door meer uitgaansmogelijkheden te creëren, te zorgen dat er voldoende woningen zijn, maar ook door bijvoorbeeld de strandjes op te knappen. Zorg dat ze niet vertrekken naar Dordrecht of Gorinchem, want alleen zo kunnen we het dorp levendig houden.”

TWEE ZETELS D66 mikt met de verkiezingen op mensen met een progressieve instelling, zo vertelt Philippo. ,,D66 is het progressieve, sociale en liberale alternatief. Als we twee zetels krijgen zou het heel erg mooi zijn, maar ik realiseer me dat je als nieuwe partij iets te overwinnen hebt. We deden ons best om naar de mensen toe te gaan en nu zijn zij aan zet op 16 maart.”

advertentie
advertentie