Afbeelding
Foto Verasol

Overkapping in je tuin aanbrengen? Houd rekening met deze 5 aspecten

10 maart 2022 om 12:31 Partnercontent

Het laten plaatsen van een overkapping in je tuin is een beslissing waar je hoe dan ook veel profijt van kunt hebben. Zo zit je er onder een overkapping doorgaans warmer bij, en beter beschermd tegen regen en wind. Bovendien wordt je tuinset niet natgeregend wanneer deze op een overkapt terras staat en verhoogt een mooie en goed onderhouden overkapping de waarde van je huis.

Om maximaal van je overkapping te kunnen profiteren is het uiteraard wel zaak de juiste besluiten te nemen rond het aanschafmoment. Welke aspecten zoal belangrijk zijn om in de gaten te houden? Dat lees je in dit artikel.

Dakbedekking

De uitstraling van een terrasoverkapping wordt voor een groot deel bepaald door het materiaal waar het dak uit bestaat. Bedenk je dus vooraf goed waar de dakbedekking volgens jou aan moet voldoen. Hierbij kun je kiezen uit verschillende materialen. Deze materialen variëren vervolgens als het gaat om hun kwaliteiten met betrekking tot het doorlaten of weren van licht en warmte.

Voor- en zijwanden

Het wel of niet plaatsen van voor- en/of zijwanden is ook een belangrijke beslissing. Zijwanden zouden de overkapping zeker extra cachet geven, al is het tegenhouden van wind een misschien nog wel belangrijker voordeel. Het hangt van de situatie af in hoeverre extra windbeschutting noodzakelijk is. Verder kun je natuurlijk beslissen een voorwand te laten plaatsen. Je overkapping heeft dan meer weg van een serre waar je het hele jaar door van gebruik kunt maken.

Zonwering

Dat een terrasoverkapping regen en wind kan tegenhouden is natuurlijk mooi, maar ’s zomers kan het op een overkapt terras wellicht juist te warm worden. Als je je daar zorgen om maakt, mede gezien de situatie en de zoninval in je tuin, dan is het slim om een overkapping met zonwering te nemen. Idealiter kun je deze zonwering over het dak van de overkapping aanbrengen zodra dat nodig is, en weer weghalen als de zon niet meer vol op de overkapping schijnt.

Verlichting

Waar zonwering naast voor koelte zorgt voor enige donkerte, daar kun je natuurlijk ook kiezen voor elementen die juist voor extra licht zorgen. Als je namelijk lampen of zelfs inbouwspots zou laten installeren in het frame van de overkapping, dan wordt het gelijk een stuk aantrekkelijker om ook de avonden daar door te brengen.

Afwatering

Tot nu toe hebben we louter aspecten besproken die invloed hebben op de uitstraling en de sfeer van een terrasoverkapping. Hierbij sluiten we evenwel af met wat een nuttige toevoeging kan zijn aan het geheel. Met afwateringsgoten zou je er namelijk voor zorgen dat het zich ophopende regenwater rond je overkapping snel kan worden afgevoerd. Dit verkleint de kans op lekkages en - tijdens de heftigste regenbuien - mogelijk zelfs overstromingen.

advertentie
advertentie