Impressie van De Rokerij
Impressie van De Rokerij gemeente Hardinxveld-Giessendam

Zorgen om overlast bouwverkeer

16 maart 2022 om 07:32 Wonen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Het CDA trekt bij het Hardinxveldse college van burgemeester en wethouders aan de bel over trillingen die de bouwwerkzaamheden voor nieuwbouwwijk De Rokerij in Boven-Hardinxveld veroorzaken. Volgens de partij hebben inwoners van De Buurt overlast van de werkzaamheden. De PvdA maakt zich om dezelfde reden zorgen over het project IJzergieterij in Beneden-Hardinxveld.

door Ward den Besten

Op De Buurt staan veel oude huizen, waarvan sommige monumentaal zijn. De voorbereidende werkzaamheden aan de naastgelegen De Rokerij zouden volgens het CDA al ,,flinke overlast’’ veroorzaken. ,,Het gaat dan met name om forse trillingen in bestaande woonhuizen, veroorzaakt door (waarschijnlijk) grondboringen’’, schrijft CDA-raadslid Timon van Zessen. Hij wil dat er voor omwonenden een centraal aanspreekpunt komt, waar ze met hun zorgen en vragen naartoe kunnen, omdat de communicatie volgens het CDA te wensen overlaat.

,,Graag zouden de direct omwonenden zien dat er een direct e-mailadres of telefoonnummer is van de projectverantwoordelijken waaraan vragen, zorgen en meldingen van overlast geplaatst kunnen worden’’, aldus Van Zessen, die het college vraagt om daarover met de aannemer in gesprek te gaan.

Nog voordat de plannen van De Rokerij, waar zo’n zestig woningen komen, waren goedgekeurd uitten omwonenden al hun zorgen over mogelijke schade aan hun huizen door de toekomstige werkzaamheden.

Ook de PvdA heeft het college aan de mouw getrokken over dezelfde problemen die mogelijk bij de bouw van de IJzergieterij (zo’n 150 woningen) in Beneden-Hardinxveld kunnen optreden.

Bij de goedkeuring van de plannen vorig jaar is een motie aangenomen dat er ,,een zorgvuldig plan van aanpak voor het bouwverkeer” moet komen. PvdA-fractievoorzitter Max van den Bout vraagt zich af of dat die er al is. Volgens hem wordt sinds begin dit jaar het terrein al opgeruimd en ,,is er regelmatig vrachtverkeer van en naar deze locatie, over de Rivierdijk’’. Ook daar staan veel oude, niet-onderheide woningen.

In de motie werd het college ook opgeroepen te onderzoeken of de aan- en afvoer van bouwmateriaal via het water kan. Van den Bout wil weten of dat überhaupt serieus is onderzocht.

advertentie
advertentie