Brandweercommandant Goof Buijk, zijn vrouw en burgemeester R. Dijkstra
Brandweercommandant Goof Buijk, zijn vrouw en burgemeester R. Dijkstra Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam
Uit Het Kompas

Drie brandweerlieden gedecoreerd

24 maart 2022 om 13:43 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam zoekt maandelijks leuke berichtjes uit Het Kompas van lang geleden. Ditmaal gaat het artikel over drie jubilerende brandweerlieden, waaronder brandweercommandant Goof Buijk. Het bericht dateert van 11 maart 1982.

Historische Vereniging: ,,De Historische Vereniging werkt aan een boek over de geschiedenis van onze vrijwillige brandweer, dat naar verwachting medio 2023 zal verschijnen. Eén van de redactieleden is dé kenner van de brandweer, Ewoud Klop. Zijn immense en perfect geordende documentatie over de brandweer in ons dorp zijn de bouwstenen voor dit boek. Hoewel de verzameling van Ewoud Klop bijna volledig is, zijn aanvullende (privé) foto’s en verhalen over de brandweer van harte welkom. U kunt uw bijdragen iedere zaterdagmorgen van 10.00-12.00 uur bezorgen in het Historisch Informatie Centrum, Peulenstraat 243. Uiteraard krijgt u de foto’s etc. desgewenst retour. Digitale foto’s en verhalen kunt u sturen naar: info@hv-hardinxveld-giessendam.nl.”

Tijdens de jaarlijkse kontaktavond van de leden van de vrijwillige brandweer, ditmaal gehouden in de Jarinohal de Gorinchem heeft burgemeester Dijkstra een drietal jubilerende brandweerlieden gedecoreerd. Deze eer viel dit keer te beurt aan de heren R.J.G. Nelissen, P. den Breejen en G. Buijk. De heer Nlissen, die momenteel als bevelvoerder in de rang van brandmeester werkzaam is in het korps Neder-Hardinxveld, werd onderscheiden wegens zijn 12 ½-jarig dienstverband bij de Hardinxveld-Giessendamse brandweer. De als brandwacht 1e klas bij het korps werkzaam zijnde heer Den Breejen vierde die avond zijn 25-jarig jubileum. De derde jubilaris, de heer Buijk, die sinds zes jaar fingeert als commandant van de plaatselijke brandweer, herdacht tenslotte dat hij zich reeds 30 jaar brandweerman mag noemen. Alle heren werden door de burgemeester bedankt voor hun jarenlange inzet en ontvingen de bij hun jubilea passende versierselen.

Voorts stond de kontaktavond enigszins in het teken van het afscheid. Afscheid werd nl. genomen van in totaal vier personen, te weten van twee brandweerlieden en van twee administratieve begeleiders van het brandweergebeuren. Als brandweerman namen afscheid de heren M. Besemer en J. Heijkoop, die beiden 17 jaar werkzaam zijn geweest bij het korps Neder-Hardinxveld. Als administratieve brandweerkrachten namen afscheid de heren J. Ooms en H.J.A. Verzijl, die resp. gedurende vijf en één jaar secretaris van de Brandraad zijn geweest. Laatstgenoemde kon echter wegens ziekte niet aanwezig zijn. Ook deze vier heren werden door de burgemeester voor hun inspanningen bedankt.

Een aangelegenheid die tijdens de kontaktavond voorts nogal centraal stond, was de realisering van de nieuwe brandweerkazerne. Algemeen werd de hoop uitgesproken dat ten tijde van de eerstvolgende brandweerkontaktavond reeds een aanvang zal zijn gemaakt met de bouw van deze - broodnodig geachte - nieuwe voorziening.

advertentie
advertentie