Afbeelding

HKC wint ook return van GKV Enomics en plaatst zich voor nieuwe tussenklasse

4 april 2022 om 09:36 Korfbal

HARDINXVELD-GIESSENDAM Na de 34-18 thuisoverwinning stond afgelopen zaterdag de return tegen GKV Enomics op het programma. Dat GKV Enomics een verschil van 16 doelpunten nog goed kon maken leek voor beide verenigingen een utopie. Vanuit HKC was er wel rekening mee gehouden dat GKV Enomics haar huid voor eigen supporters zo duur mogelijk wilde verkopen. Niks bleek minder waar. Een heerlijke play-off tussen twee strijdende ploegen in een geweldige ambiance. Reclame voor het korfbal in de regio. HKC trok na 50 minuten met een 26-29 einduitslag aan het langste eind.

HKC speelde uit in Gorinchem maar door de massale support uit Boven-Hardinxveld bleek de wedstrijd een halve thuiswedstrijd. Ruim 200 HKC supporters waren richting Van Rappardhal vertrokken om hun favorieten te steunen. De thuisploeg trok naar schatting ook zo’n kleine 200 man publiek wat een mooie sfeer opleverde in de hal. Aan de kant van HKC ontbrak Veerle Havelaar helaas door ziekte. Coaches Ekelmans en Kamsteeg kozen ervoor om Annelies Kop en aanvoerder Corné Troost rust te geven. Beiden begonnen de wedstrijd vanaf de reservebank. Bij GKV Enomics geen Nienke van der Weijden. Rachel Romijn keerde na blessureleed wel terug in de basisacht.

In het eerste aanvalsvak van HKC een plaats voor Nadhie den Dunnen, Carmen de Heer, Eliza Roest en Sven van Baggum. Mark Klop nam in de verdediging plaats naast Danny den Dunnen met ook de dames Fenna Zwang en Lotte Scherstra in dit vak. Het duel onder leiding van het arbitrale duo Eric de Vos en Rene Zwart. Zowel GKV Enomics als HKC haalden in de wedstrijd een prima niveau. De arbiters bleven hier helaas wat op achter wat in het veld soms voor onbegrip zorgde.

De eerste goal van de avond op naam van Nadhie den Dunnen direct gecounterd door middel van een afstandsschot van Maren den Besten. Nadat HKC steeds voorkwam en GKV Enomics snel voor de gelijkmaker zorgde nam de thuisploeg op 4-2 als eerste een marge groter dan 1 verschil. Op 6-6 kwamen beide ploegen weer gelijk en trok HKC het initiatief in de wedstrijd naar zich toe. Het eerste aanvalsvak van HKC draaide hierbij ten opzichte van de tweede aanval wel beduidend stroever. Nadhie den Dunnen scoorde makkelijk wat het stroeve spel wat maskeerde. Na een kleine 20 minuten kwam Sanne Langendoen in dit vak in het veld in plaats van Sven van Baggum om aanvallend meer duidelijkheid en schotkracht te krijgen.

In plaats van op een 6-9 voorsprong de wedstrijd opnieuw vroegtijdig te beslissen en uit te lopen kwam GKV Enomics hierna helemaal terug in het duel. Beslissingen van de arbitrage in deze fase van de wedstrijd vielen steeds uit in het nadeel van HKC. In plaats van focus op het eigen spel en invloed ging de aandacht en concentratie vanuit het veld uit naar zaken waar het team nu juist geen invloed op heeft. GKV Enomics maakte hier dankbaar gebruik van en zette het duel volledig terecht om richting de kant van de thuisploeg. Met een toch verrassende 16-13 tussenstand zochten beide teams de kleedkamer op voor de rust.

Bij GKV opnieuw een aanvallende hoofdrol voor schutter Kevin van Beest die liet zien zeer weinig ruimte nodig te hebben om tot scoren te komen. Van Beest was gekoppeld aan Mark Klop wat naast de wedstrijd zelf een vermakelijk duel op zich opleverde. Ook Mark Klop wist zeer makkelijk de korf te vinden. Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg hadden de rust duidelijk goed gebruikt. HKC begon de 2e helft goed en binnen een minuut was de stand 16-15. GKV Enomics met een bijzonder hoog scoringspercentage liet zien andere plannen te hebben deze avond en bracht hun voorsprong zelfs naar een verschil van 4. HKC kon gedurende de 2e helft nog een extra tandje bijschakelen wat GKV Enomics ondanks heftig verzet uiteindelijk niet meer bij kon benen. De breedte van de HKC selectie hierin een belangrijk gegeven.

Danny den Dunnen nam de bewaking van Kevin van Beest over van Mark Klop en de ingevallen Corné Troost liet zijn handjes nog op scherp te hebben staan. Ook Annelies Kop kwam bij HKC binnen de lijnen. In de eindfase van de wedstrijd was het dan ook erop en erover voor HKC. In de slotminuten werd Romy Roest ingebracht en kwam in deze fase naast haar man Eliza Roest te spelen. Het laatste fraaie doelpunt op naam van Danny den Dunnen die vanuit het hoekje van het vak naast de fanatieke HKC supporters tot grote vreugde van alles in het zwart-wit raak prikte. Bij een 26-29 stand het laatste fluitsignaal voor het einde van de intense maar sportieve wedstrijd.

Door deze overwinning plaatst HKC zich voor de nieuw te vormen tussenklasse waarin 10 ploegen direct onder de Korfbal League gaan spelen. Naast HKC zullen ook Top/Litta, Oost Arnhem, Dalto, TOP Arnemuiden, DSC, en Unitas in deze competitie gaan spelen. Vanuit het rijtje TOP Arnemuiden, DSC, Unitas en HKC zal 1 team via de hoofdklassefinale van 16 april in Dordrecht nog gaan promoveren naar de League. Groen Geel zal als nummer 9 van de Korfbal League met de verliezend hoofdklassefinalist gaan uitmaken wie in deze tussenklasse gaat spelen en wie ook op het hoogste niveau actief mag zijn.

De laatste 4 ploegen die zich plaatsen voor de tussenklasse komen uit de ontmoetingen tussen Tempo – Avanti, Mid Fryslan - Fiks, GKV - Deetos, en Wageningen - AW/DTV. Opvallende afwezige hierbij is Nieuwerkerk wat na het verlies tegen Tempo volgend jaar hoofdklasse zal gaan spelen.

HKC speelt in de 2e play-off ronde verder tegen DSC uit Eindhoven. In een bloedstollende ontmoeting tegen AW.DTV lieten deze teams zien elkaar zeer weinig te ontlopen. Na tweemaal een gelijke eindstand moest een verlenging de beslissing brengen welke team er met de winst vandoor zal gaan.DSC besliste via topschutster Maaike Roubos de wedstrijd. De 2e play-off ronde betreft een best of three. Wedstrijd één is dinsdagavond om 20:30 uur in Eindhoven. Zaterdag om 19:15 uur de return in sporthal Het Dok. Mochten beide teams 1x winnen volgt volgende week dinsdag een beslissend duel.

De winnaar van de ontmoeting tussen HKC en DSC plaatst zich voor de hoofdklassefinale. Tegenstander hierin dus de winnaar van de ontmoeting tussen TOP(A) en Unitas.