HKC-DSC
HKC-DSC Richard van Hoek

HKC wint thriller van DSC en plaatst zich voor hoofdklassefinale

11 april 2022 om 08:53 Korfbal

BOVEN-HARDINXVELD In een afgeladen sporthal Het Dok won HKC ook de tweede wedstrijd in de 2e ronde play-offs van DSC. Na 50 minuten korfbal stond 20-19 als eindstand op het scorebord.

Na opnieuw een wedstrijd waarin HKC in de achtervolging moest op DSC heeft HKC ook in eigen huis het duel in haar voordeel weten te draaien. Tactische wijzigingen, de mentale weerbaarheid van het team en sterke wissels waren de sleutels voor deze teamprestatie.

Met de winst op DSC heeft HKC zich verzekerd van een finaleplaats in de Hoofdklassefinale van het korfbalseizoen 2021–2022. De Hoofdklassefinale wordt zaterdag 16 april om 20:30 uur gespeeld in de DeetosSnelhal in Dordrecht. Tegenstander in de finale is Unitas/Perspectief uit Harderwijk.

Na de winst van afgelopen dinsdagavond in Eindhoven, waar HKC in de play-offs een 1-0 voorsprong had genomen stond zaterdag de return op het programma. Voor DSC was winst noodzakelijk. Winst voor HKC betekende een 2-0 voorsprong welke voor DSC in de best of three niet meer te achterhalen zou zijn.

Coaches Kamsteeg en Ekelmans hielden vast aan hun vertrouwde basis en startopstelling. Mark Klop, Eliza Roest, Veerle Havelaar in de eerste aanval. Verdedigend begonnen Danny den Dunnen, Corné Troost, Nadhie den Dunnen en Annelies Kop aan de wedstrijd.

Tegenstander DSC koos voor een andere opstelling dan in het eerste duel. DSC coaches Tjeerd Kooiman, Charlie Kooiman en Louis Spoor begonnen het duel met in de aanval Maaike Roubos, basisdebutante Jessie Heuveling, Timo de Wit en aanvoerder Florian Bastiaens. In het andere vak Pia Donkers, Anne de Kok, Thije Antheunisse en Guido Brekelmans. Met Jessie Heuveling, Anne de Kok, en Thije Antheunisse drie andere spelers in de basisopstelling ten opzichte van afgelopen dinsdag.

DSC kende een bliksemstart en schoot in de beginfase met scherp. HKC daarentegen kende een slap begin van de wedstrijd. Onderlinge duels werden vaak verloren, afvallende ballen waren voor DSC en ook het vizier stond niet op scherp. Al vroeg in het duel een 6-0 voorsprong voor DSC door doelpunten van onder andere Thije Antheunisse, Pia Donkers, Maaike Roubos, Jessie Heuveling en Guido Brekelmans.

Op 6-1 het eerste HKC doelpunt na een benutte strafworp door Danny den Dunnen. Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg besloten al vroeg Sanne Langendoen in te brengen voor Corné Troost. HKC kwam iets beter in de wedstrijd maar DSC behield in deze fase van de wedstrijd nog steeds overtuigend het initiatief.

Op 4-8 na een fraaie onderschepping van Danny den Dunnen bij het uitwerken door DSC waardoor Nadhie den Dunnen zuiver aan kon leggen was het verschil van 6 teruggebracht naar 4. Een aantal minuten en doelpunten later waarbij beide teams om beurten scoorden op 8-10 nog maar 2 doelpunten verschil en de wedstrijd weer helemaal open. DSC had duidelijk 1 missie en dat was winnen. Nogmaals trok het de registers open en namen op 8-12 opnieuw een marge van 4.

Het laatste doelpunt van de eerste helft op naam van Eliza Roest. Een 9-12 tussenstand waarbij HKC zeer duidelijk aan de bak zou moeten de 2e helft om het niet tot een 3e wedstrijd, op neutraal terrein en opnieuw doordeweeks, te laten komen.

Net als in de eerste helft was ook de eerste score van de tweede helft voor DSC. HKC zelf kende in deel 2 gelukkig een beter begin dan in bedrijf 1. Na de openingsgoal van DSC 2 HKC doelpunten op rij. DSC voelde de hete adem van HKC in haar nek. Gesteund door ook vele supporters uit Eindhoven was DSC zeker niet van plan opnieuw de wedstrijd uit handen te geven. De sfeer in de bomvolle sporthal was geweldig.

Na de 2 opvolgende goals van HKC en een verschil ook van 2 duurde het lang in de wedstrijd voordat de thuisploeg ook helemaal langszij kon komen. Steeds scoorde HKC als eerste waardoor het verschil op 1 doelpunt kwam maar ook steeds kon DSC het gaatje weer vergroten naar 2.

Sven van Baggum was inmiddels in de ploeg gekomen en naast Eliza Roest komen spelen. Mark Klop werd naar het andere vak gebracht en kwam zo naast Danny den Dunnen. Met Eliza Roest en Sven van Baggum veel power en reboundkracht in dit vak. De dames Fenna Zwang en Veerle Havelaar konden hierdoor in het voorveld gaan uitblinken. Veerle Havelaar had het duidelijk op haar heupen en was aanvallend niet te stoppen. Met een hoog percentage deed ze met zuivere afstandsschoten de tegenstander pijn.

Op 17-17 dan eindelijk wel de gelijkmaker. De sterk spelende Mark Klop, zowel als schutter als met belangrijk werk voor zijn vak, schoot HKC voor de eerste keer deze avond op een voorsprong. Lang mocht HKC hier niet van genieten want de 18-18 stond weer snel op het scorebord. Aan het vak van Veerle Havelaar, Fenna Zwang, Eliza Roest en Sven van Baggum aanvallend de taak om het nu te gaan doen voor HKC. Eerst opnieuw Veerle Havelaar en hierna Fenna Zwang brachten de hal in extase en een eerste voorsprong van 2 doelpunten voor HKC.

In een tumultueuze slotfase met een nare blessure voor Pia Donkers en een groene kaart voor Sven van Baggum scoorde alleen DSC nog maar 1 keer. De goed ingevallen Carmen de Heer pakte in de slotminuut een hele belangrijke rebound waardoor HKC de tijd kon volspelen.

Na het laatste fluitsignaal konden de supporters het veld betreden en samen met de selectie het feest voor plaatsing voor de hoofdklassefinale vieren. Het bleef nog lang onrustig in Boven-Hardinxveld.