Lena Buijk bij haar pronkstuk.
Lena Buijk bij haar pronkstuk. Museum

Pronkstukken in Het Reghthuys

13 april 2022 om 07:32 Kunst

GIESSENBURG Zaterdag 9 april is in Museum Het Reghthuys in Giessenburg de expositie Pronkstukken geopend. Aan de oproep om zelf bijzondere pronkstukken aan te leveren voor de tentoonstelling, werd ruimschoots gehoor gegeven en daardoor is dan ook een heel divers aanbod aan pronkstukken te zien bij de expositie in Giessenburg.

door Eline Lohman

De openingshandeling is verricht door Lena Buijk uit Giessenburg. Het is niet verwonderlijk dat het museum juist haar heeft uitgekozen om de expositie te openen, want zij was de eerste die zich aanmeldde, met onder meer een schilderij met een bijzondere herinnering, namelijk een schilderij dat zij samen met wijlen haar man kocht toen zij zich verloofden. De één betaalde het doek en de ander de lijst, nu meer dan zestig jaar geleden.

LATEN ZIEN AAN ANDEREN ,,Het bijzondere van deze expositie is dat de inwoners uit onze streek voorwerpen die zij leuk of bijzonder vinden een keer konden laten zien aan anderen,” vertelt Bert den Boer van Museum Het Reghthuys over de expositie. ,,Voor ons was dit erg spannend, want vooraf weet je niet of er iets binnenkomt en of wat het dan ook iets voor de tentoonstelling zal zijn. Maar het aanbod overtrof onze verwachtingen. Toen we eenmaal begonnen waren met opbouwen, stroomden de objecten binnen en moest er zelfs een stop worden ingesteld.”

VAN BOOT TOT POPPENHUIS Doordat zoveel mensen gehoor gaven aan de oproep om pronkstukken te laten zien, is het aanbod zeer divers geworden, zegt Bert. ,,Er is van alles te zien. Van zelfgemaakte boten tot bijzondere schilderijen, maar ook een poppenhuis en schaatsen waarmee de Elfstedentocht is gereden inclusief het Elfstedenkruisje. Dit is nog maar een greep uit wat er te zien is. Bijzonder is dat bij veel bijzondere objecten ook een leuk verhaal is. De verwachting is dat veel mensen deze toch wel heel aparte expositie komen bezoeken.” Bert en consorten zijn blij dat het museum weer volledig open kan. ,,Eindelijk kunnen we weer een nieuwe expositie laten zien. De vorige expositie was van begin september 2021, maar het museum moest toen al snel worden gesloten in verband met corona en de lockdown.”

De expositie Pronkstukken bij het museum in Giessenburg is te zien tot en met 30 juli. Het museum is elke woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.30 uur tot 17.00 uur.

advertentie
advertentie