De kandidaten voor de gemeenteraad: v.l.n.r: Cor Smoor, Pleun Vogel, Piet Sommeijer en Daaf Vonk.
De kandidaten voor de gemeenteraad: v.l.n.r: Cor Smoor, Pleun Vogel, Piet Sommeijer en Daaf Vonk. Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam
Uit Het Kompas

Groep van ex-PvdA leden komt met kandidatenlijst voor de verkiezingen

28 april 2022 om 07:34 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam zoekt maandelijks leuke berichtjes uit Het Kompas van zo’n dertig, veertig of vijftig jaar geleden. De ene keer is het een advertentie, de andere keer een opvallend nieuwsbericht of een sportief sportverslag. Dit artikel komt uit Het Kompas van woensdag 28 april 1982. 

Het rommelde al een tijdje binnen de plaatselijke afdeling van de Partij van de Arbeid. Uiteindelijk resulteerde dit in het vertrek van een aantal partijleden en de oprichting van een onafhankelijke (socialistische partij), later bekend als de ‘Groep Vonk’.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in juni 1982 behaalde deze groep 14.68% van de stemmen. De PvdA bleef steken op 12.87%. Fractievoorzitter Daaf Vonk werd wethouder.

Een groep van 17 mensen in Hardinxveld-Giessendam waaronder 12 PvdA leden – daarvan zijn drie zittende raadsleden – hebben besloten met een kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2 juni 1982 uit te komen en zo deel te nemen aan deze verkiezingen.

Zij doen dit niet om wéér een nieuwe partij op te richten maar omdat zij voortzetting wensen van de ‘Sociaal Democratie’ in Hardinxveld-Giessendam. Waarbij zij te zijner tijd verwachten weer een plaats te kunnen vinden in een brede sociaal-democratische arbeiderspartij.

Zij doen dit ook om de kontinuïteit van gemeentebestuur en –beleid vanuit de sociaal-democratische gedachte, met daarbij de nodige kwaliteit in te kunnen brengen

En ook om een vluchtheuvel te bieden aan die mensen, die het bij anderen niet meer kunnen vinden vanwege het daar naar buiten tredend beleid. En bovendien door het kiezen voor déze kandidatenlijst geen stemmen voor de sociaal-democratie verloren hoeve nte gaan, zoals dat wel gebeurde bij de laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten.

UIT DE PARTIJ GEZET Inmiddels hebben de 12 PvdA leden van het afdelingsbestuur een schrijven gehad waarin hun werd medegedeeld dat zij met ingang van 22 april van de ledenlijst zijn afgevoerd. 

Dat is hard aangekomen, hoewel het een logisch gevolg was. Ieder die zich op deze lijst heeft laten plaatsen wist dat dit gebeuren zou, maar vooral de oudere socialisten, die al jaren lid waren van de PvdA vinden dat iedere menselijkheid in deze, administratie handeling ontbreekt. Maar, zo zeggen zij, we wisten dat dit gebeuren zou en we hebben dus ook zeer bewust gekozen.

KANDIDATEN De kandidaten zijn: 1. Daaf Vonk, raadslid en fractievoorzitter; 2. Piet Sommeijer, raadslid; 3. Cor Smoor; 4. Pleun Vogel; 5. Julia de Jager; 6 Dirk de Krijger; 7. Marcus Schreuders; 8. Truus Vogel; 9. Piet Verhoeff; 10. Bram Krijgsman; 11. Teus Teunissen; 12 Wil Sommeijer-de Boer; 13. Wim Koppelaar; 14. Jacob Tromp; 15 Martin Zandstra; 16. Jan van Lopik en 17. Wim Vervoorn.

Zij die informatie en/of een verkiezingsprogramma wensen, of deze groep financieel willen steunen kunnen bellen naar 01846-3949/5419/2684 óf kontakt opnemen met Cor Smoor, Pauwtjesmolen 13. Het verkiezingsprogramma is beschikbaar na 30 april.

advertentie
advertentie