Afbeelding
Vriendenschaar

Zwakke eerste helft breekt Vriendenschaar op

15 mei 2022 om 17:38 Korfbal

HARDINXVELD-GIESSENDAM Het lukte Vriendenschaar zaterdag niet om de grote 13-5 achterstand bij rust in de veel betere tweede helft volledig goed te maken. Met nog 5 minuten te spelen waren de groenhemden terug gekomen naar 19-16 en zat er nog meer in, maar de scheidsrechter hielp thuisploeg Valto met een onbegrijpelijke strafworp de voorsprong weer op 4 korfpunten te brengen, waarmee het verzet van Vriendenschaar was gebroken.

Het CABholland-team wist dat het een moeilijke wedstrijd zou worden tegen de nummer 3 van de ranglijst en probeerde in eerste instantie vooral verdedigend het Valto moeilijk te maken. Dat was het eerste kwartier succesvol. Hoewel het aanvallend moeizaam ging, waren  twee rake schoten van Krista van Hunnik en een doorbraak van Rick Molenaar voldoende om bij te blijven tegenover de 5 treffers van Valto. Maar 2 periodes van 5 minuten, waarin Valto een hoog rendement haalde uit de verre opportune schoten, waren er debet aan dat het automatiseringsteam tegen een grote achterstand op liep. Eerst werd het met 4 rake schoten 9-3 en na de 9-5 waren er in de laatste 5 minuten van de 1e helft opnieuw 4 verre schoten die korf troffen. De ruststand van 13-5 van weliswaar geflatteerd maar gaf de Vriendenschaar-supporters weinig hoop voor de tweede helft.

Assistent-trainer Bert Verspuij die de afwezige Jorrith Ekelmans (wegens werk) verving op de bank, wist zijn ploeg in de rust toch op het goede spoor te krijgen. Hoewel Valto de score opende, bleef Vriendenschaar knokken voor een beter resultaat. Vooral aanvallend werden kwamen er meer kansen en werden die ook beter benut. Door 2 rake schoten en een fraaie doorloopbal van Anne Timmer kwam er weer vertrouwen in het team. Hoewel ook Valto mee bleef scoren (maar het hoge schotpercentage van de eerste helft over was), kroop Vriendenschaar langzaam dichterbij. De grote achterstand met rust was halverwege de tweede helft  teruggebracht naar 16-11, en 5 minuten later was het om en om scorend 19-13 geworden. Bij Vriendenschaar werd toen supersub Patrick Noordzij in de aanval gebracht, wat een uitstekende wissel bleek, want door zijn snelheid en enthousiasme kwam Valto onder druk. Hij zorgde met twee rake schoten voor onrust bij de thuisploeg, die nog groter werd door het rake schot van Peter Visscher die de stand op 16-19 bracht.  Maar verder kwam Vriendenschaar niet, de gehele wedstrijd veel fouten makende scheidsrechter vond het wederzijds duwen onder de korf van Julian Voorwinden en zijn tegenstander tot ieders verbazing aanleiding om Valto een strafworp te geven, die dat cadeautje graag uitpakte en daarmee de wedstrijd besliste. Een raak schot van een Valto-dame in de laatste minuut zorgde voor de eindstand van 21-16, waarbij de gele kaart 20 seconden voor tijd voor Julian Voorwinden na een badinerende opmerking het nivo van de arbitrage in deze wedstrijd nog eens onderstreepte.

Doordat Excelsior (dat op gelijke hoogte stond) verrassend won van ongeslagen koploper HKC en Oranje Wit gelijk speelde tegen de nummer 2 SDO, komt Vriendenschaar door deze nederlaag in de gevarenzone. Weliswaar staat ONDO (de tegenstander van komende zaterdag) nog op een achterstand van 4 punten, maar is wel nummer 7 Oranje Wit nu op 1 punt gekomen . De belangrijke wedstrijd tegen ONDO begint om 15.30 uur in Middelburg.