Walter Leendertse
Walter Leendertse Richard van Hoek
Column

Vleermuis

19 mei 2022 om 10:27 Column

Er zijn weinig beesten zo intrigerend als de vleermuis. Ze schieten door het donker, zo snel dat ze bijna onzichtbaar zijn. Tegelijkertijd zullen ze zelden ergens tegen aan vliegen door hun perfect uitgedachte echolocatiesysteem. Het vliegende zoogdiertje is beschermd omdat het goed is voor de insectenstand. Althans, het binnen de perken houden daarvan. Hij eet per nacht een kwart tot de helft van zijn eigen gewicht aan insecten. Er hangt een zweem van mystiek rond de fladderende nachtbrakers.
Ik kan me voorstellen dat de projectontwikkelaar van de IJzergieterij iets minder blij is met de mini-Draculaatjes. Vanwege de bescherming die het beestje geniet, moet er bij het platgooien van oude gebouwen altijd even gekeken worden of daar niet een vleermuizenpopulatie zit. Zo ja, moeten er maatregelen worden genomen. Omdat er -naar verluid- met de omliggende bewoners niet zo netjes werd omgesprongen, leek het de betrokken partijen handig om bij de gevleugelde bewoners van de oude panden niet dezelfde fout te maken. Kosten noch moeite werden gespaard met als resultaat dat het Natuur-Wetenschappelijk Centrum in 2017 met negen man in de bosjes heeft liggen posten op zoek naar vleermuizen. Negen man! Mocht u het hele verslag met ingetekende mogelijke verblijfplaatsen en een beschrijving van de vleermuispopulatie willen doorlezen, google even op vleermuizen en IJzergieterij.
Inmiddels zijn we 5 jaar verder en gaat de bouw echt starten. Er inmiddels vleermuisschermen geplaatst want zo schrijft men op de Facebookpagina van de IJzergieterij: ,,Zo bouwen we bij de IJzergieterij ook natuurinclusief!” Als je nou écht natuurinclusief had willen bouwen had je de oude panden laten staan en van de IJzergieterij een mooi thematisch natuurgebied gemaakt met een pumptrack waarbij je halverwege dwars door een mini Bran Castle -het kasteel van Dracula- kunt steppen. Dit is meer natuurwerend bouwen. Afijn, ik moest dat maar eens gaan bekijken. Inmiddels waren er wat vernielingen aangericht door de plaatselijke underground van de Partij voor de Dieren, echter wat mij fascineerde was het geloof dat de -met behoorlijke tussenruimte- geplaatste schermen, oprecht de vleermuizen een andere route zou laten vliegen. Ik weet niet, maar volgens mij kunnen ze er aan alle kanten nog langs, kortom zonde van het geld. Wie weet, kunnen Evert van Lopik en Henk van Bennekum er nog iets mee.
Mocht u nu het gevoel hebben dat er door wie dan ook, niet per se naar u geluisterd wordt, ik hoorde dat ze bij de Top1toys voor een mooi prijsje batmanpakken en -maskers verkopen. Wie weet helpt het.

Walter Leendertse

advertentie
advertentie