Afbeelding

Vrouwen stoppen te vroeg met geven van borstvoeding

1 augustus 2022 om 10:35 Zorg

HARDINXVELD-GIESSENDAM Tijdens haar zwangerschap was Margot Wit er heilig van overtuigd dat ze borstvoeding wilde geven. Voor hoe lang precies wist ze op dat moment nog niet, maar minimaal drie maanden was haar eerste idee. Ze volgde een informatieavond van een lactatiekundige, ze las zich in via boeken en folders en dacht: We gaan ervoor. 

Het bovenstaande voorbeeld van Margot is hoe veel vrouwen er tijdens hun zwangerschap over denken, maar toch blijkt uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022 dat veel vrouwen te vroeg stoppen met het geven van borstvoeding. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat adviseert om borstvoeding te geven tot een kind 2 jaar is.

EXCLUSIEF BORSTVOEDING De Wereldgezondheidsorganisatie raadt moeders overal ter wereld aan om baby’s in de eerste zes maanden van hun leven exclusief borstvoeding te geven om een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid te waarborgen. Daarna wordt geadviseerd om – in combinatie met vaste voeding –borstvoeding te blijven geven tot de baby twee jaar of ouder is.

Internationale gezondheidsorganisaties zijn het erover eens dat het geven van borstvoeding gedurende de eerste twee jaar van een baby helpt bij de ontwikkeling van de hersenen, zorgt voor optimale groei, de schoolprestaties bevordert en het risico op diabetes en obesitas op latere leeftijd verkleint. Ondanks dat 60% van de moeders in het onderzoek aangeeft dat de gezondheid van de baby en van de moeder zelf de belangrijkste redenen zijn om te starten met borstvoeding, stoppen de meesten veel te vroeg met het geven van borstvoeding.

STEUN EN BETROKKENHEID ,,Na een moeilijke start lag mijn zoon de eerste vijf dagen in het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem, waardoor ik hem niet ‘live’ kon voeden”, vertelt Margot. ,,Een paar uur na de bevalling kwam de lactatiekundige van het ziekenhuis met een kolf aan mijn bed. Haar betrokkenheid en hulp zorgde ervoor dat mijn zoon de eerste belangrijke melk kreeg en dat mijn productie op gang kwam en bleef. Na een paar weken thuis kreeg ik pijn bij het geven van de borstvoeding. Een veel gehoorde klacht bij vrouwen. Zo veel pijn, dat ik eigenlijk wilde stoppen met het geven van borstvoeding. Het aanleggen ging niet lekker, ik had enorm veel pijn aan één borst en ik voelde me ellendig.

Ze vervolgt: ,,Maar de lactatiekundige uit het ziekenhuis gaf het advies dat zorgde dat ik niet alsnog stopte. Ze adviseerde me om te proberen om te gaan voeden met één borst. Door dit advies kon ik borstvoeding blijven geven. De pijn verdween en de melkproductie paste zich vanzelf aan. Ik heb mijn zoon uiteindelijk kunnen voeden tot hij 2,5 jaar was, maar had na de eerste drie weken nooit doorgezet als ik geen advies en hulp had gehad van een lactatiekundige. Ook heb ik de periode tot 2,5 jaar volgehouden dankzij de steun van mijn partner die het heel logisch en normaal vond dat ik onze zoon bleef voeden.”

MEER VOORLICHTING ,,Meer voorlichting rondom borstvoeding is erg belangrijk, blijkt ook weer uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022”, aldus Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl. ,,Wij pleiten al jaren voor meer informatie over de invloed van borstvoeding op de gezondheid van moeder en kind. Het is belangrijk om het langvoeden uit de taboesfeer te halen en om rolmodellen te creëren via de media.”

Zoals ook blijkt uit het verhaal van Margot en ook duidelijk naar voren komt in ons onderzoek, zijn belangrijke factoren bij de keuze van de moeder voor het geven van borstvoeding met name steun vanuit de partner en hulp en informatie vanuit zorgprofessionals. Borstvoeding moet worden beschouwd als een volksgezondheidskwestie die op alle niveaus investeringen en ondersteuning vereist, vindt Visser.

NATIONAAL BORSTVOEDING ONDERZOEK 2022 In het kader van de Wereld Borstvoeding Week wordt in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl jaarlijks het Nationaal Borstvoeding Onderzoek gehouden. Tussen 10 en 20 juli werd ook dit jaar weer onderzoek gedaan naar het geven van borstvoeding, ervaringen met het geven van borstvoeding en de keuzes voor specifieke producten tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Met ruim 2.650 deelnemende vrouwen is het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022 het grootste onderzoek naar borstvoeding in Nederland.

Wereld Borstvoeding Week is een wereldwijde campagne om het bewustzijn rondom borstvoeding te vergroten. Jaarlijks wordt de Wereld Borstvoeding Week (WBW) georganiseerd van tot en met 7 augustus door WABA, de World Alliance for Breastfeeding Action.

Afbeelding
advertentie
advertentie