Afbeelding
Peter Kraaieveld

'De vrijheid die ik nodig heb'

27 juni 2018 om 11:41 lokaal

H'VELD-G'DAM Servanda bestaat vijf jaar. Dit eerste lustrum wordt gevierd met een tentoonstelling Vijf jaar in Vijf verhalen. Vijf vrijwilligers zijn geportretteerd door Sylvia de Ruijter - van Iperen en vertellen wat vrijwilligerswerk voor hen betekent en op welke wijze ze een beroep kunnen doen op Servanda. Deze week het portret van Tom van der Straeten.

door Sylvia de Ruijter - van Iperen

Tom is een aantal jaar geleden bij Servanda begonnen als wijkambassadeur, hij heeft diverse mensen in zijn wijk een stapje verder kunnen helpen. Actief bezig zijn is voor Tom heel belangrijk, dit wilde hij dan ook graag aan anderen meegeven. Samen met de buurtsportcoach heeft hij een wandelgroep opgezet. En wat klein begon, is uitgegroeid tot een groep met ongeveer 30 wandelaars.

,,In mijn werk als wijkambassadeur kwam ik veel mensen tegen die bijvoorbeeld door het verlies van een dierbare vereenzaamden, ook kwam ik mensen tegen die voor hun partners zorgden en weinig tijd voor zichzelf hadden of mensen die gewoonweg verlegen zaten om een praatje. Daarnaast organiseerde de buurtsportcoach van Servanda een beweegprogramma, voor mensen met diabetes, dat op zijn eind liep.

Voor al deze mensen is het ontzettend goed om in beweging te komen of beweging te blijven. Daardoor kwam het idee om een wandelgroep op te richten. Om dit te promoten heb ik een presentatie gegeven over hoe leuk bewegen wel niet is. Inmiddels hebben we een groep van ongeveer 30 wandelaars. De mensen vinden het fantastisch om te doen. Ik heb zelfs gemerkt dat er een aantal vrouwen na een aantal keer met elkaar gewandeld te hebben nu ook naast de wandelingen met elkaar afspreken. Er zijn echt vriendschappen ontstaan.

Zelf loop ik de route die ik uitstippel altijd twee keer. Ik wil iedereen die meeloopt een stukje persoonlijke aandacht geven en loop daarom soms voorop, soms in het midden en soms achteraan. Ik wil met iedereen een praatje gemaakt hebben tegen het einde van de wandeling.

Ik zorg ook altijd voor een uitloopmogelijkheid. Dat wil zeggen dat mensen die wat minder lang kunnen wandelen halverwege de route een kortere weg terug kunnen nemen.

Het allerbelangrijkst vind ik toch wel dat mensen weten dat ze er bij horen en dat ze ondanks hun leeftijd of beperkingen, nog zo ontzettend veel kunnen, zolang ze dit zelf maar willen. Zelf blijf ik door de wandelingen in balans, zowel geestelijk als lichamelijk. Dit probeer ik andere mensen ook mee te geven.

Ik vind het belangrijk dat een organisatie het vertrouwen in mij heeft dat wanneer ik iets doe, ik het ook goed doe. Dat heeft Servanda. Ik krijg de vrijheid die ik nodig heb, maar ook wanneer ik iets kan leren of veranderen kunnen we er over praten. Servanda zorgt er voor dat de groep wat makkelijker bijeen komt en bij elkaar blijft. Mensen vinden het vertrouwd als er een organisatie achter de activiteit zit. Hetgeen je particulier doet, hangt wat vaker als los zand aan elkaar."

advertentie
advertentie