Wethouder Trudy Baggerman stuurt Leny Braks op missie in Hardinxveld-Giessendam.
Wethouder Trudy Baggerman stuurt Leny Braks op missie in Hardinxveld-Giessendam. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

'MAG soms als bedreiging gezien'

27 juni 2018 om 19:30 lokaal

H'VELD-G'DAM De Maatschappelijk Agenda (MAG) wordt nog niet door alle organisaties in Hardinxveld omarmt. Dat constateert Stuwkracht, de organisatie die sinds een aantal weken het nieuwe subsidiebeleid uitvoert. ,,De MAG wordt soms als een bedreiging gezien. Tegen dat vooroordeel moeten we opboksen'', zegt projectleider Leny Braks.

door Ward den Besten

Stuwkracht kreeg via een gemeentelijke aanbesteding de uitvoering van de MAG in handen. De organisatie is onderdeel van de B&A Groep uit Den Haag. De moederorganisatie voert ook in een aantal andere gemeenten taken uit met betrekking tot het sociaal domein, waaronder welzijnswerk.

Braks is sinds maart in Hardinxveld werkzaam. Donderdag vertelde zij tijdens de gemeenteraad over haar bevindingen. Ze zegt met veel Hardinxveldse organisaties inmiddels te hebben gesproken.

Ze geeft aan dat vooral onder sportverenigingen scepsis is. Terwijl daar volgens Braks nog een en ander te halen valt op het gebied van samenwerking met andere organisaties, wat een van de randvoorwaarden is voor een MAG-budget. Braks stelt dat ,,de netwerken'' van sportverenigingen ,,meer ad hoc'' zijn. Ze wil daarom met ze in gesprek. Binnenkort zal ook een bijeenkomst worden gehouden voor sportclubs.

Verder stelt Braks dat Hardinxveld ,,sterke gemeenschappen'' kent en binnen die gemeenschappen goed naar elkaar wordt omgekeken. Als voorbeeld noemt ze de kerk, seniorenverenigingen en sportverenigingen. Die cohesie ontbreekt nog op wijkniveau, meent ze. Iris van Lomwel is aangesteld als buurtnetwerker en zal daarvoor de wijk intrekken.

Braks wil alle organisaties duidelijkheid bieden over hoe het nieuwe subsidiebeleid werkt. De communicatie zal ,,open en transparant'' zijn. ,,We zijn ervan bewust dat we gemeenschapsgeld uitgeven'', zegt ze. De activiteiten worden getoetst aan de hand van de twee opgestelde MAG-thema's. Dat betekent dat de ze moeten bijdragen aan een socialer of gezonder Hardinxveld.

De MAG draait dit jaar nog proef. Tot nu toe zijn de budgetten vooral toegekend aan eenmalige activiteiten. Daar wil Braks een omslag in maken. Ze wil bijvoorbeeld gaan kijken hoe ze ,,duurzame beweging'' tot stand kan brengen, zoals ze het zelf noemt.

Op het nieuwe subsidiebeleid is veel kritiek geuit. Ook toen Stuwkracht van buiten Hardinxveld werd aangetrokken om de MAG uit te voeren, waren daarover kritische geluiden te horen. Welzijnsstichting Servanda had eveneens een plan ingediend, maar werd het niet gegund. Voor directeur Susanna Kos was dat onder meer reden om recent op te stappen. Braks laat weten dat de contacten met Servanda verder goed zijn.

Als het nieuwe college binnenkort is geïnstalleerd, is Jan Nederveen als nieuwe wethouder verantwoordelijk voor het subsidiebeleid. Als raadslid van de ChristenUnie heeft hij zich de afgelopen periode telkens kritisch uitgelaten over de MAG. Vermoedelijk wordt onder zijn hoede het beleid nog aangepast.

advertentie
advertentie