Algemeen coördinator Buurttoezicht Ciska van Herwijnen
Algemeen coördinator Buurttoezicht Ciska van Herwijnen SHe Fotografie

'Bel 112, daar pak je daders mee'

4 juli 2018 om 19:29 lokaal

H'VELD-G'DAM Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Ook in Hardinxveld-Giessendam wordt er veel werk verzet door vrijwilligers. Aart Vermeij spreekt om de week met een van deze Hardinxveldse vrijwilligers. Deze week Ciska van Herwijnen-van Harten.

Wat is uw naam, waar en wanneer bent u geboren?

Ik ben Ciska van Herwijnen-van Harten en ben op 25 augustus 1976 in een ziekenhuis in Dordrecht geboren en verder mijn hele leven in Hardinxveld-Giessendam gewoond.

U doet vrijwilligerswerk, bij welke stichting of club doet u dat?

Ik doe vrijwilligerswerk bij de Reddingsbrigade, in de kerk, op de Rehobothschool en bij Buurttoezicht.

Waar is Buurttoezicht te vinden?

De vergaderingen worden gehouden in de Rampenkamer van het Gemeentehuis.

Wanneer is de Buurttoezicht opgericht?

Jeffrey Dame en Jorrit de Haas startten in 2009 na wat inbraken een Burgerwacht om De Wielwijk in de gaten te houden. Dit prachtige initiatief van deze 14 en 16-jarigen, pakte voormalig burgemeester Mevrouw Wiebosch-Steeman op en op 24 november 2010 is de Buurttoezicht officieel van start gegaan. Inmiddels is Buurttoezicht in 4 wijken actief. Jeffrey maakt nog steeds deel uit van de groep.

Wat wordt er door de Buurttoezicht gedaan?

Hardinxveld veilig te houden is onze belangrijkste drijfveer, juist door preventief werk. Twee aan twee lopen de vrijwilligers op variabele tijden hun ronde en steeds met een wisselend duo. Via de app staan ze met elkaar in verbinding. Wordt er door de mensen iets ontdekt, dan geven zij dit door aan de wijkcoördinator. Die zorgt dat dit bericht terecht komt bij de juiste instanties.

De meldingen gaan over losse stoeptegels, lantaarnpalen die kapot zijn, tot verdachte handelingen die er gepleegd worden. Staat er een fiets buiten niet op slot, dan laten we dit via meldkaartje aan het desbetreffende adres weten. Zoals je ziet zijn we signalerend bezig. Ook in de vakantietijd, tijdens kerkdiensten en festiviteiten houden wij een oogje in het zeil.

De ca. 40 vrijwilligers van de Buurttoezicht kunnen nog wel wat meer hulp gebruiken; we hopen dat mensen hiervoor warmlopen en zich opgeven. Je kunt zelf aangeven hoeveel keer per maand je wilt lopen en op welk tijdstip.

Wat is uw taak hier?

Ik was eerst loper, daarna coördinator van de Westwijk, maar sinds kort nu algemeen coördinator. In deze functie heb ik contact met de Gemeente, de politie en andere organisaties binnen Hardinxveld-Giessendam. Alsmede contact met buurtpreventies in omliggende gemeenten. Met hen hebben we ook een Regio app. De eerste zaterdag van de maand houden we spreekuur bij Albert Hein waar iedereen terecht kan met vragen of opmerkingen. Bovendien wil ik het contact met de lopers en de wijk warm houden en zal daarom van tijd tot tijd een ronde meedraaien. Door al deze contacten kunnen we tijdig anticiperen.

Hoelang werkt u bij Buurttoezicht ?

Ik ben inmiddels al 4 jaar vrijwilliger.

Waarom koos u juist voor dit vrijwilligerswerk?

Er kwam een folder in de wijk en toen dacht ik: "Dat ga ik doen".

Wat is er mooi aan dit werk?

Juist het mét elkaar de wijk veilig houden, vind ik heel belangrijk. Je bent lekker in beweging, terwijl je alles in de gaten houdt. Ook het DDO (donkere dagen offensief) van de politie spreekt mij aan. Net voor Sinterklaas stond ik als zwarte Piet met pepernoten en de politie om Buurttoezicht onder de aandacht te brengen. De contacten met de jongeren is positief te noemen.

Wat is er moeilijk aan dit werk?

Je moet natuurlijk in het begin je draai vinden. Ik heb nooit echt nare situaties meegemaakt. Weleens een spannend onderbuikgevoel gehad: "ga ik nu wél of niét 112 bellen"? We hebben wel eens achter iemand aangelopen waardoor we een duidelijk signalement hadden en dan neem je die stap want: "Bel 112, daar pak je daders mee". Zelf gaan we nooit op iemand af maar signaleren en geven dit door.

Hoe lang hoopt u dit werk nog te doen?

De functie die ik nu heb, is voor drie jaar. We zijn nog aan het uitkristalliseren of er nog een periode van 3 jaar achteraan gaat komen. Maar na de toegestane periode die voor deze functie van algemeen coördinator geldt, mag ik altijd weer loper worden. Ik blijf het doen zolang ik er lol in heb.

Meestal moet er samengewerkt worden, hoe gaat dat?

We moeten continu samenlopen, deze koppels zijn altijd wisselend, met de één heb je soms meer een klik dan met de ander dat is overal aan de orde waar je werkt. Daar wordt professioneel mee omgegaan.

Heeft u nog hobby's?

Ja, mijn hobby's zijn: koken, lezen, sporten en handwerken.

Had of heeft u betaald werk en wat bent u van professie?

Acht jaar heb ik bij Snelle Vliet Touringcars B.V. gewerkt in Hardinxveld en later in Alblasserdam. Ik ben begonnen als stagiaire en daarna in dienst gekomen als verkoper.

advertentie
advertentie