Richard en Angelina met hun vier kinderen.
Richard en Angelina met hun vier kinderen. Tim Hartman

Wonen in hét doktershuis

14 juli 2018 om 07:32 lokaal

H'VELD-G'DAM Het Kompas bezoekt deze zomer mensen die recent zijn verhuisd of juist gaan verhuizen. Deze weken spreken we met Richard (39) en Angelina (38) van der Sijde. Samen met hun vier kinderen wonen zij in Hardinxveld-Giessendam in een pand met een rijke historie.

door Tim Hartman 

Oh, dat is het doktershuis!" Het is inmiddels een gebruikelijke reactie als Richard en Angelina uitleggen waar ze sinds een jaar woonachtig zijn. En inderdaad, waar ze nu kinderen Luuk (12), Isa (10), Cas (7) en Joep, die zaterdag zijn eerste verjaardag viert, laten opgroeien daar kwamen voorheen patiënten op doktersbezoek.

DORPSBRAND Het pand aan de Buitendams werd in 1777 gebouwd door de schout van Giessendam: Cornelis Brooshooft. Richard kent de historie van het huis en vertelt: ,,Er is destijds een grote dorpsbrand geweest waarbij de gehele dorpskern is afgefikt. Alles moest opnieuw opgebouwd worden. De schout van Giessendam heeft toen dit laten bouwen."

Een tijd lang was er nog een notaris in het pand gevestigd, maar na die tijd werd het pand een écht doktershuis. Vijf generaties huisartsen woonden en werkten er. ,,Dokter Schlemper, Karssen, Pols, Cornelis en als laatst Nijhuis", somt Richard op. ,,Iedereen in Hardinxveld kent dit pand. Wij kenden het ook al. Ik kwam al toen ik nog héél klein was in Hardinxveld wonen en Angelina is in Boven-Hardinxveld geboren. We zijn hier wel eens naar de dokter geweest, onze kinderen hebben wel eens een wratje weg laten stippen."

Waar vroeger de wachtkamer was, daar zit nu de oudste zoon Luuk te gamen en waar vroeger de spreekkamer was, daar is nu Richards kantoor, waar hij veel vertoeft als ZZP'er. Ze moesten enorm veel doen. ,,We zijn helemaal niet zo handig, maar we zagen wel meteen de mogelijkheden." Angelina voegt toe: ,,We waren nog niet in het huis geweest of we hadden alles al in ons hoofd uitgetekend." De praktijkruimte, de balies, de wachtkamer: alles werd eruit gehaald. Of er nog iets herinnert aan de doktershistorie? Richard: ,,Aan de zijkant is de doktersingang redelijk intact gebleven. Verder willen we attributen zoals het parkeerbordje van de huisarts gebruiken om het kantoorgedeelte mee aan te kleden om zo nog meer de huisartsuitstraling te creëren."

VIERDE HUIS Het huis is het vierde koophuis waarin Richard en Angelina, bijna zeventien jaar getrouwd, samenwonen. Ze begonnen ooit in een klein dijkhuisje in Hardinxveld-Giessendam. Daarna verhuisden ze naar Papendrecht, waar Luuk werd geboren. ,,Toen wilden we eigenlijk wel weer terug naar Hardinxveld en zijn we in de nieuwbouw gaan wonen bij de Van Damstoep. Maar om naar school te gaan, moest je steeds langs de afslag van de snelweg. Dat vonden we toch wat te gevaarlijk als de oudste alleen op pad ging."

Op oudjaarsdag 2016 hoorden ze dat hun huis verkocht was. Met Kerstmis 2017 waren ze goed en wel genesteld. Inmiddels is er met de kleine Joep een nieuw familielid bijgekomen.

Met 39 en 38 jaar zijn Richard en Angelina nog jong. Of ze zichzelf hier de rest van hun leven zien zitten? Angelina: ,,Dat zeggen we eigenlijk altijd, haha! Maar we willen hier de kinderen wel op laten groeien ja. Verhuizen met drie kinderen was wel redelijk heftig. Nu is er ook nog een vierde bij." Richard: ,,Steeds hebben we zoiets: hier gaan we oud worden. Maar dit is een prachtig huis, ook voor de kinderen. Een flink pand met een mooie grote tuin. Dat is uniek zo midden in het centrum. En het is vlakbij school, winkels en het station: ideaal."

Afbeelding
Het huis van de familie Van der Sijde.
Een kijkje binnen in het huis van Richard en Angelina.
advertentie
advertentie