Geen nachtelijke bestrijding eikenprocessierups

25 juli 2018 om 07:44 lokaal

H'VELD-G'DAM De gemeente in Hardinxveld-Giessendam is niet van plan om de eikenprocessierups 's nachts te gaan bestrijden. Wel zal voortaan beter gecommuniceerd worden met inwoners wanneer met gif in de bomen wordt gespoten. Dat laat de gemeente weten in beantwoording op vragen van de PvdA. De partij had zorgen geuit over de gezondheidsrisico's, omdat het bestrijdingsmiddel op klaarlichte dag werd gebruikt. Daardoor hebben sommige voorbijgangers het goedje over zich heen gekregen.

De gemeente huurt een gespecialiseerd bedrijf in om de eikenprocessierups te bestrijden. De bestuurder van de tractor met gif moet normaal gesproken stoppen met spuiten als mensen in de buurt komen. ,,Blijkbaar is de machinist in dit geval toch doorgegaan met de bestrijding en heeft nagelaten om de bewoners aan te spreken'', aldus het college in reactie op de vragen van de PvdA.

Het college geeft verder aan op de hoogte te zijn van de ,,veiligheidsaanbevelingen'' die aan het zogeheten bestrijdingsmiddel Xentari verbonden zijn. Het middel mag volgens de gemeente gebruikt worden in de openbare ruimte en wordt onder meer gespoten op groente en fruit. ,,Het middel zoals toegepast bij de bestrijding van de eikenprocessierups wordt sterk verdund in water (1 gram op 1 liter water).''

De PvdA ziet het liefst dat 's nachts wordt gespoten, zodat de kans dat mensen met het middel in aanraking komen het kleinst is. Volgens de gemeente wordt in Molenaarsgraaf, waar hetzelfde bedrijf 's nachts spuit, een ander middel gebruikt. Maar voor hetzelfde resultaat als met Xentari moet de bespuiting dan twee keer plaatsvinden. Naast de hogere kosten die eraan verbonden zijn, leidt dat ook tot meer overlast, stelt de gemeente.

Het college zegt inwoners voortaan beter te informeren. Onder meer via deze krant en op de website van de gemeente zal ,,in het vervolg voor de daadwerkelijke bestrijding aandacht worden besteed aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Via de website zal de exacte datum worden gepubliceerd en zo worden de bewoners op de hoogte gesteld."

advertentie
advertentie