Afbeelding
ANP Media

Stijging aantal coronabesmettingen zet niet door

18 augustus 2020 om 14:59 Corona Dossier coronavirus

H’VELD-G’DAM Afgelopen week zijn er 4.013 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn 23 meldingen minder dan het aantal meldingen van vorige week. De groei van het aantal besmettingen lijkt dus niet door te zetten. In de drie weken hiervoor verdubbelde het aantal positief geteste personen steeds. 

Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens is wél gestegen, hoewel niet zorgwekkend. Er zijn in de afgelopen week 50 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 12 meer dan vorige week, een stijging van 32%. Ondanks dat de toename van het aantal besmettingen meer plaatsvindt onder jongere leeftijdsgroepen dan bij ouderen, is bij de ziekenhuisopnames van de laatste 6 weken geen verschuiving in leeftijdsopbouw zichtbaar. Net als in maart, april en mei, is in de afgelopen 6 weken ongeveer 70% van de in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten 60 jaar of ouder

Ook zijn 16 laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld, 7 meer dan in de week er voor. 

Grote regionale verschillen

Er zijn grote regionale verschillen in het aantal meldingen. De meeste meldingen van nieuwe vastgestelde besmettingen komt uit de provincie Zuid-Holland. Daarna komen de meeste meldingen uit de provincies Noord-Holland en Noord-Brabant. Binnen Noord-Brabant komen de meeste meldingen uit het westen van deze provincie. Per aantal inwoners is ook het aantal meldingen in de provincies Utrecht en Flevoland hoger dan vorige week. In alle leeftijdsgroepen is een stijging van het aantal meldingen te zien in de afgelopen weken. Het hoogste aantal meldingen per 100.000 inwoners zien we in de leeftijdsgroep van 20 tot 29 jaar.

Percentage positieve testen ongeveer gelijk

In de afgelopen week hebben ruim 102.000 mensen laten testen in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  teststraten, 3.500 mensen meer dan de week daarvoor. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week 3,5% is ongeveer gelijk gebleven. 

Het reproductiegetal R ligt net als vorige week boven de 1. Dit getal laat zien hoeveel andere mensen één persoon met het nieuwe coronavirus gemiddeld besmet. Het reproductiegetal is 1,19. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 119 andere mensen die besmet worden. Het getal is ten opzichte van vorige week, toen het reproductiegetal 1,20 was, minimaal veranderd.

Stijging van 59 besmettingsclusters COVID-19

Er zijn op dit moment 438 actieve COVID-19 clusters bekend in Nederland. Dit zijn er 59 meer dan de week ervoor. Een cluster wordt gevormd door drie of meer aan elkaar gerelateerde besmettingen. De gemiddelde grootte van deze clusters was de afgelopen week 5,6 personen (range 3-45). De meeste clusters zijn gerapporteerd in de thuissituatie (155), daar ligt de grootte van de clusters tussen de 3 en 19 mensen. Daarna volgen de besmettingen door contacten met familie en vrienden en tijdens feestjes, werksituatie, verpleeghuis, en tijdens vakantie.

Besmettingen en reishistorie

Sinds 1 juli wordt de internationale reishistorie van mensen die positief getest zijn op COVID-19 nagevraagd. In de afgelopen week zijn 738 personen, met een positieve COVID-19 test, in de 14 dagen voor aanvang van de vastgestelde besmetting in het buitenland geweest. Dat zijn 333 meldingen meer dan de week daarvoor toen er 405 mensen positief geteste mensen met een recente reishistorie waren. De meeste positief geteste mensen met een reishistorie zijn in Frankrijk geweest, 26%. Daarna volgen reizigers naar Spanje met 25%, Turkije met 9% en Malta met 8%. Dit betekent niet dat al deze mensen de besmetting in het buitenland hebben opgelopen.

advertentie
advertentie