Afbeelding
Amarantha Uitvaartzorg

Rouwrituelen, die helen

28 oktober 2021 om 16:29 Het laatste afscheid

Ze zit op haar knietjes met haar mond open, heel geconcentreerd iets moois te tekenen voor papa. Dat ze haar kunstwerk aanbrengt op de uitvaartkist waar haar dode vader in ligt maakt haar niets uit. Het is immers voor papa!

Voor veel belangrijke gebeurtenissen in ons leven hebben we rituelen: geboortes, trouwerijen, verjaardagen. Rituelen die soms jaarlijks terugkeren. Ze geven ons een fijn gevoel en spreken van liefde. Ook bij het overlijden en afscheid nemen horen rituelen. Van oudsher speelt de kerk hierin een belangrijke rol. Tegenwoordig zien we steeds meer voorbeelden van nieuwe vormen van rouwen en herdenken.

Rouwrituelen helpen bij het afscheid nemen, ze helen de pijn van binnen. Ze zorgen voor een gevoel van verbinding, geven troost tijdens het afscheidsmoment zelf en ver daarna. Je kunt rituelen zien als een eerbetoon aan iemand die is overleden. Wat is er mooier om die gehaakte sprei of het laatste breiwerkje van oma op de kist te leggen tijdens het afscheid. Of een mooi groenten-rouwstuk voor de fervente moestuinder, samen met klompen en overall. Een kleine tentoonstelling van spulletjes die kenmerkend zijn voor de overledene. Zo persoonlijk kan het zijn.

NA DE UITVAART Ook na de uitvaart zijn er allerlei rituelen die helpen de overledene emotioneel los te laten én de herinnering aan hem of haar levend te houden. Denk aan foto’s op de kast, al dan niet met een kaarsje. Iets (bij je) dragen wat van de overledene was. Of iets moois maken van de kleding van de overledene. Ook het planten van een herinneringsboom is een handeling die het leven symboliseert.

APPELGEBAKJE Rituelen hoeven niet zwaar te zijn. Waarom zou je niet een appelgebakje eten op de verjaardag van je overleden moeder omdat zij bekend stond om de lekkere appeltaarten die zij altijd bakte? Een mooi moment om herinneringen op te halen en ze levend te houden.

Voor jonge kinderen is het vaak lastig om te begrijpen wat ‘dood zijn’ betekent. Rituelen kunnen jonge kinderen echter op een speelse manier helpen uitdrukking te geven aan hun gevoelens, zodat ze op een goede manier afscheid kunnen nemen. Het meisje waar deze blog mee begon is daar een mooi voorbeeld van. Kinderen kunnen inderdaad de kist versieren of tekeningen op of in de kist leggen, een kaarsje aansteken. Of ze kunnen helpen de kist te dragen.

Het meedenken over rituelen is een van de belangrijke aandachtspunten van de uitvaartbegeleiders van Amarantha Uitvaartzorg. Het komt ook vaak ter sprake als we tijdens een voorgesprek de uitvaartwensen in kaart brengen. Terecht, want rouwrituelen, die helen!

[Meer info: 06-48965478

advertentie
advertentie