Valto-HKC
Valto-HKC A. Verschoor / Korfbalvereniging HKC

HKC op pole position voor promotie naar Hoofdklasse na winst op Valto

22 mei 2022 om 21:43 Korfbal

HARDINXVELD-GIESSENDAM Na het teleurstellende verlies thuis voor eigen publiek tegen het Delftse Excelsior in de eerste speelronde na de succesvolle zaalcompetitie heeft HKC 1 zich uitstekend gerevancheerd door een ruime 10-21 overwinning op Valto uit De Lier. Twee keer een sterk 2e kwartier van beide helften vormden de basis voor deze winst.
Door deze overwinning en het opnieuw punten morsende SDO/Fiable kan aanstaande zaterdag in de thuiswedstrijd tegen ditzelfde SDO/Fiable bij winst het kampioenschap en de lang gekoesterde promotie naar de Hoofdklasse veld gevierd gaan worden.

Voorafgaand aan de wedstrijd was duidelijk dat er deze week uit een ander vaatje getapt moest worden om de voor de zaalcompetitie riant opgebouwde voorsprong op de ranglijst niet na 2 speelronden na de zaal alweer als sneeuw voor de zon te zien verdwijnen. Zonder Excelsior tekort te doen welke een knappe en mooie overwinning wisten binnen te slepen was het vanaf de kant van HKC in het onderlinge duel ver onder de maat.
Coaches Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg hadden hun team deze week voorgehouden dat vooral de energie veel beter moest zijn.

Zonder de zwangere Annelies Kop en de geblesseerde Nadhie den Dunnen valt er voor HKC 1 op het veld nog veel te winnen. Al 2 jaar heeft HKC 1 goede papieren om op het veld ook de stap omhoog te zetten maar al 2 keer door corona helaas een geannuleerde competitie.

Net als tegen Excelsior ook tegen Valto nog geen basisplaats voor de in de zaal geblesseerd geraakte Veerle Havelaar. Fenna Zwang om deze reden de enige dame uit de “standaard basis” van HKC 1. Lotte Scherstra en de zussen Sterrenburg, Nelleke en Janine, vormden samen met Fenna Zwang zaterdag het dameskwartet.

Bij de mannen de koppels Eliza Roest met Mark Klop en Corné Troost met Danny den Dunnen. Sven van Baggum, tegen Excelsior vanwege ziekte afwezig, begon vanaf de reservebank. Het openingsdoelpunt van de wedstrijd op naam van Eliza Roest na een fraaie fadeaway vanuit de rebound. Tot aan de 3-3 na 15 minuten korfbal gaat de wedstrijd qua stand gelijk op. Vooral het tweede aanvalsvak heeft in deze fase aanvallend moeite om tot goede aanvallen en doelpunten te komen.

In het tweede deel van de eerste helft gaat het niveau omhoog en neemt HKC hierna snel afstand van de tegenstander.
Van een 3-3 tussenstand loopt HKC in 10 minuten uit naar een 4-10 voorsprong met scores van 7 verschillende personen.
Het laatste wapenfeit uit de 1e helft op naam van Mark Klop die van afstand de 5-12 ruststand op het scorebord schiet.

In de tweede helft het 1e doelpunt op het scorebord voor Valto. Pas na 9 minuten in deze tweede helft weet HKC voor de eerste keer weer tot scoren te komen. In de tussentijd scoort Valto echter ook niet, wat een 6-13 tussenstand oplevert. Veerle Havelaar komt ruim 20 minuten voor het einde van de wedstrijd in het veld en een aantal minuten later maakt ook Sven van Baggum zijn eerste speelminuten op het veld.

Eerst scoort Valto de 7-13 waarna HKC door middel van een run van 6 goals uitloopt naar 7-19 en het duel definitief beslist. Bij een 10-21 stand fluiten het uitstekend leidende arbitrale duo Jelle Berk Maurits Mooren voor de laatste keer. HKC neemt hierbij revanche op zichzelf na het zwakke optreden een week geleden. Twee sterke laatste kwartieren van beide helften zorgen voor het verschil tussen de thuisclub Valto en HKC.

Door het verlies van runner-up SDO/Fiable thuis tegen Pernix is de voorsprong van HKC ten opzichte van de ploeg uit Kamerik opgelopen tot 3 punten. SDO/Fiable heeft wel al 1 wedstrijd meer gespeeld. Valto, met ook 1 wedstrijd meer gespeeld, heeft een achterstand van 4 punten en kan HKC, wat een beter onderling resultaat heeft, niet meer achterhalen.

Aanstaande zaterdagmiddag om 15:30 uur speelt HKC thuis de kampioenswedstrijd tegen SDO/Fiable. In Kamerik had HKC meer dan de handen vol aan SDO/Fiable. De bezoekers zullen ook deze keer hun huid zo duur mogelijk verkopen en waar mogelijk het kampioensfeest willen verstoren.