Vier Hardinxvelders lopen marathon voor Uganda

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - Vier mannen uit Hardinxveld-Giessendam nemen 16 mei deel aan de Muskathlon in Uganda. Een marathon die georganiseerd wordt door mannenbeweging De 4e Musketier in samenwerking met de kindsponsororganisatie Compassion. De Hardinxvelders Ben Bode, Tim Leeuwestein, Wim Overduin en Wim van Kalkert halen hiermee, samen met nog 71 deelnemers, geld op waarmee ze minimaal 750 kinderen in Uganda uit extreme armoede willen bevrijden. ,,We kunnen in ons eentje niet de hele wereld veranderen, maar iedereen kan wel het verhaal van één kind veranderen, " aldus één van de deelnemers Ben Bode

Door Pauline den Ouden

De Hardinxveldse deelnemers zijn vanaf september 2013 aan het trainen voor deze marathon en hebben allemaal hun eigen motivatie. Ben Bode: ,,Ik doe hier aan mee, omdat ik me wil inzetten voor een betere toekomst voor kinderen die in extreme armoede opgroeien. We kunnen in ons eentje niet de hele wereld veranderen, maar iedereen kan wel het verhaal van één kind veranderen."

Wim van Kalkert: ,,Je zult maar het geluk hebben in Nederland geboren te zijn. Geen kinderen met opgezwollen buikjes in onze straten, geen hutjes van golfplaten in onze steden. Levenslange armoede. Je zult er maar mee moeten leven. Het is heel vaak het trieste vooruitzicht dat je als kind in deze wereld hebt. Ik wil daar iets aan doen."

Levensveranderend

De deelnemers verblijven van 10 tot 18 mei in Uganda en zullen naast het lopen van de marathon ook aan diverse andere activiteiten meedoen. Op het programma staat onder andere het ontmoeten van sponsorkinderen van Compassion, het bezoeken van sloppenwijken en het bijwonen van een sportevenement met 500 kinderen. Bode: ,,De Muskathlon wordt in Uganda gelopen, omdat we als lopers op een intense manier in aanraking worden gebracht met de armoede en bevolking. We ontmoeten de Ugandese kinderen die gesponsord worden. Dat is vaak levensveranderend voor zowel het kind als voor ons lopers."

Het project levert hiermee ook een bijdrage aan de Millenniumdoelen van 2015. Hierin wordt onder andere gestreefd naar het uitbannen van de grootste honger en armoede in de wereld.

Tim Leeuwenstein: ,,Het is bizar als je ziet hoe en onder welke omstandigheden mensen in Uganda moeten leven. Het voelt voor mij dan ook als een kleine moeite om iets voor deze mensen te betekenen, omdat wij het hier zo goed hebben." Wim Overduin: ,,Het is tijd om op te staan, om hoop te geven waar armoede heerst. Om gerechtigheid te brengen waar onrecht is."

Donaties

De mannen uit Hardinxveld hebben hun krachten gebundeld en als 4Runners4Uganda wilden ze aanvankelijk minstens 40.000 euro ophalen. Dit bedrag is al ruimschoots bereikt en het streven is nu 60.000 euro. De reiskosten naar Uganda worden door de renners zelf betaald. Steunen van dit project kan onder andere door een donatie over te maken op 3250.97.313 t.n.v. St. Christengemeente o.v.v. Muskathlon 2014 of door het adopteren van een sponsorkindje bij Compassion via één van de deelnemers. Meer informatie hierover is te vinden op www.facebook.com/4Runners4Uganda.

advertentie
advertentie