Handen ineen voor de ouderenzorg in Hardinxveld-Giessendam

21 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - De Hardinxveldse huisartsen willen de zorg voor ´kwetsbare ouderen´ verbeteren. Om dit doel te bereiken zijn de huisartsen een samenwerkingsverband aangegaan met een groot deel van de zorgaanbieders in de regio. Deze week vond de startbeenkomst plaats in de Ducdalf.

Het aantal ouderen in Nederland neemt snel toe. In 2020 zal 19 procent van de mensen ouder zijn dan 65 jaar. Als mensen ouder worden neemt de kans op ziektes en andere gezondheidsproblemen toe. Hierbij kunnen ook problemen ontstaan als eenzaamheid, geheugenstoornissen, moeite met lichamelijke verzorging of het onderhouden van het huishouden.

Als er meerdere problemen tegelijk ontstaan, spreken we van kwetsbaarheid. Om te zorgen dat deze 'kwetsbare ouderen' zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, gaan alle zorgaanbieders beter samenwerken. Thuiszorgorganisaties De Lange Wei, Rivas en Stichting Waardeburgh gaan samen met de huisartsen, praktijkondersteuners en de ouderenadviseurs van Stichting Welzijn Servanda meer met elkaar overleggen en informatie delen. Vanzelfsprekend alleen als de cliënt hier schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Naast de thuiszorgorganisaties, speelt ook Apotheek Hagi een belangrijke rol. De apotheker ondersteunt de huisartsen door mee te kijken naar het medicijngebruik van de ouderen. Specialisten op het gebied van ouderengeneeskunde van Rivas krijgen een adviserende functie. Wanneer nodig zal ook overlegd worden met bijvoorbeeld de fysiotherapeut, de ergotherapeut of de verpleegkundige van het GOAC.

De deelnemende partijen leveren deze extra inspanningen omdat zij ervan overtuigd zijn dat de 'kwetsbare oudere' door deze werkwijze nog beter geholpen kan worden.

advertentie
advertentie