Wethouders vertellen over ambities nieuw college

29 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Krachtige samenleving, slagvaardige gemeente'', dat is de titel van het kersverse collegeprogramma van winnaars van de verkiezingen SGP en T@B. De wethouders Benhard van Houwelingen, Trudy Baggerman en Theo Boerman maken hierin hun ambities voor de komende vier jaar kenbaar.

Door Annika Both

Van Houwelingen benoemt de ontwikkeling van bedrijventerrein 't Oog, de revitalisatie van het centrumgebied in Beneden-Hardinxveld en het welstandsvrij bouwen uit het programma. De ontwikkeling van bedrijventerrein 't Oog, net over de het spoor, staat al jaren op de agenda. Het college plant een haalbaarheidsonderzoek en een studie naar de indeling van het terrein. Wat óók gedurende een lange tijd op de planning staat is de zogenoemde 'versterking van het winkelgebied'. ,,Dit jaar gaan wij aan de slag met de uitbreiding van supermarkt Dirk van den Broek en de appartementen daarboven. De uitvoering staat gepland voor 2015. Gelijktijdig vindt de revitalisering van de Peulenstraat plaats. Wij willen daar graag begin volgend jaar mee starten. Binnenkort wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor ondernemers en omwonenden.'' De vertraging van de opknapbeurt zou te maken hebben met een tekort aan ambtelijke capaciteit, die nu is opgelost.

Tot slot vertelt Van Houwelingen over de introductie van 'flexibele bestemmingsplannen' in het dorp. ,,We willen 'veegplannen' gaan hanteren. Dat geeft de mogelijkheid meerdere ruimtelijke ontwikkelingen mee te nemen in één bestemmingsplan. Daarnaast stellen we een plan omtrent het welstandsvrij bouwen medio 2015 voor aan de gemeenteraad.''

Baggerman is kort over de inhoud van haar portefeuille: Zorg, Cultuur en Sport. Ze vindt vooral de filosofie achter de veranderingen in de zorg belangrijk. ,,Ik wil focussen op het welzijn van de inwoners en ruimte geven voor eigen initiatief. Gelukkig beschikt deze gemeente al over een fantastische basis om de drie decentralisaties aan te kunnen: men vindt het gewoon wat voor elkaar te doen. Als gemeente moeten wij puur kijken waar wij echt nodig zijn. De financiële haalbaarheid van deze ontwikkelingen is de uitdaging.''

Boerman noemt de gemeentehaven: ,,Wij willen de haven zo veel mogelijk benutten als bedrijventerrein. Daarbij is het belangrijk dat de natte industrie de ruimte krijgt, die nu kadelengte te kort komt.'' De wethouder vertelt dat een voorkeursvariant van de plannen is uitgewerkt en dat de gemeente opnieuw in gesprek gaat met bewoners en bedrijven.

advertentie
advertentie