Hardinxvelder bouwt stermotor van oude onderdelen

29 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - Als de enige ter wereld heeft Arnold de Man een stermotor gebouwd van oude onderdelen van een Volkswagen Kever motor. De hobbyist uit Boven Hardinxveld heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten en is er dit jaar na hard werken in geslaagd om de motor draaiende te krijgen. Een filmpje op Youtube met de werkende motor en de 'making of' ervan is er het bewijs van.

door Pauline den Ouden

Hij is gek van motoren. Of het nu van een grasmaaier is of van dikke Amerikaanse motoren, Arnold kan er geen genoeg van krijgen. Toen hij jaren terug een stermotor zag in een vliegtuigmuseum kon hij het ook niet uit zijn hoofd krijgen om zo'n motor in zijn garage te hebben. ,,Ik vond dat zo gaaf, maar helaas zijn ze bijna niet meer te koop. Toen besloot ik dat ik er zelf misschien wel eentje zou kunnen maken. Ik heb er thuis de ruimte en de middelen voor. Ongeveer zes jaar geleden ben ik dan ook begonnen met het op papier zetten van de eerste ideeën en de ontwerpen. Via internet heb ik veel onderdelen gekocht en stukje bij beetje ben ik gaan bouwen. Het meeste heb ik zelf thuis gedaan, maar sommige onderdelen heb ik computergestuurd laten maken door een collega. Het is de eerste keer dat ik zoiets zelf wilde proberen. Ik had nog weinig ervaring, maar wilde het erg graag. Tijdens het proces moet je vooral veel geduld hebben en voorzichtig werken. Het moet allemaal op de honderdste millimeter nauwkeurig, want het moet precies op elkaar passen. Anders kun je het wel weggooien."

In september 2013 vond het eerste moment van de waarheid plaats. De motor werd getest. Kippenvel bij Arnold en zijn vrouw was het gevolg toen bleek dat hij werkte. Na nog een paar aanpassingen was hij begin dit jaar dan echt klaar. Een trotse Arnold: ,,Ik ben heel tevreden met het resultaat. Naast het feit dat de motor werkt, ziet hij er ook nog eens mooi uit. De uitkomst is echt een bekroning op je werk."

Het filmpje is te vinden op Youtube onder de zoekterm 'Making and start up of a radial engine of VW parts'. Inmiddels is hij bijna 200.000 keer bekeken en Arnold wordt overspoeld met positieve reacties erop van over de hele wereld. ,,Ik had al die reacties niet verwacht, maar het is wel erg leuk. Iedereen is enthousiast. Ik heb er verder nog geen plannen mee, maar hij wordt binnenkort tijdelijk tentoongesteld in het Volkswagenmuseum 'De Wolfsburcht' in Wijk en Aalburg."

advertentie
advertentie