Leerling verpleegkundige Thijs Korevaar vertelt tijdens de PlanetreeTour over hoe hij mensgerichte zorg toepast tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden. 'Dat zorgt soms voor dilemma's.'
Leerling verpleegkundige Thijs Korevaar vertelt tijdens de PlanetreeTour over hoe hij mensgerichte zorg toepast tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden. 'Dat zorgt soms voor dilemma's.' Rivas Zorggroep

Kijkje in de keuken tijdens Planetree Tour Rivas

14 mei 2019 om 11:48 lokaal

GORINCHEM Zorg waarbij de cliënt altijd centraal staat, daar draait het bij Planetree om. Rivas heeft zich dit de afgelopen 20 jaar eigen gemaakt en zich daarbij ontwikkeld tot een voorbeeld voor andere zorgorganisaties. Daarom hield Planetree Nederland maandag 13 mei de landelijke Planetree Tour bij Rivas.

Jaarlijks houdt Planetree Nederland een tour voor zorgorganisaties. Op deze manier kunnen medewerkers een kijkje in de keuken nemen bij een andere organisatie en ervaren hoe zij Planetree eigen hebben gemaakt.

De deelnemers aan de Planetree Tour kregen onder andere uitleg over Kwaliteit als Medicijn met aansluitend een rondleiding door het Beatrixziekenhuis met een bezoek aan de Intensive Care en vernieuwde verpleegafdelingen. Leerling verpleegkundige Thijs Korevaar sprak met de bezoekers: ,,Ik ben altijd op zoek naar hoe ik mensgerichte zorg kan verlenen naast de beste verpleegkundige zorg. Ik probeer aan te voelen wat iemand nodig heeft: een grapje om even samen te lachen, een gesprek of even in stilte samen zitten. Laatst heb ik met een patiënt een potje Rummikub gespeeld, want hij had daar zin in en het vrolijkte hem op. Bij Planetree draait het om oog hebben voor de mens achter de aandoening."

Thijs vindt het soms lastig de juiste balans te vinden. ,,Op een verpleegafdeling in het ziekenhuis is het altijd druk, het is altijd rennen. Soms zorgt het voor dilemma's: Help ik mijn collega die heel druk is of ga ik een paar minuten bij die patiënt zitten die mijn aandacht nodig heeft?"

's Middags stond een bezoek aan één van de verpleeghuizen op het programma. De deelnemers waren erg gecharmeerd van de huiselijkheid in de woongroepen voor bewoners met dementie. ,,Je denkt als zorgverlenerd toch nog zó ontzettend vanuit je eigen perspectief en aannames, ook al denk je dat je dat niet doet", was de conclusie van één van de deelnemers. ,,Alleen door je écht te verplaatsen in de gedachten van een bewoner ga je alles anders zien en maak je andere keuzes."

Samen met Zorggroep Almere was Rivas in Nederland de allereerste zorginstelling die het prestigieuze Planetree label kreeg. Inmiddels hebben alle negentien woonlocaties van Rivas en de wijkverpleging dit label binnengesleept. De Planetree-visie, waarin liefdevolle, menselijke zorg centraal staat, wordt door zorginstanties over de hele wereld gebruikt.

advertentie
advertentie