Afbeelding
Lex van Steenis

Gemeente bekijkt mogelijkheden Buurthuis Boven-H'veld

19 oktober 2020 om 09:44 Maatschappelijk

H’VELD-G’DAM Het college gaat kijken of er mogelijkheden zijn om een buurthuis te realiseren in Boven-Hardinxveld. Wethouder Jan Nederveen heeft dat toegezegd aan de gemeenteraad die donderdag daarover vergaderde. De wethouder zal met een advies komen waarover de raad op een later moment een besluit neemt. Wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend.

Het onderwerp stond op de agenda, nadat er door een groep betrokken inwoners een burgerinitiatief was ingediend. Deze activiteitengroep wil graag een eigen onderkomen. De vraag is echter of dat dat er daadwerkelijk gaat komen. Nederveen benadrukte dat het huidige beleid van de gemeente is om juist vastgoed af te stoten, niet om aan te kopen. Een alternatief zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de gemeente met de eigenaar van partycentrum ’t Hart in overleg gaat voor een eigen plek voor de activiteitengroep. Maar dat is iets waar de gemeente zich de komende tijd over zal beraden.

Ina Maas van de activiteitengroep beklemtoonde donderdag dat er grote behoefte is aan eigen buurthuis. Ze wil een plek waar jong en oud terecht kunnen om gezamenlijke activiteiten te doen en de eenzaamheid tegen te gaan. Volgens haar is ongeveer 150 vierkante meter ruimte nodig en moet het pand te allen tijden gebruikt kunnen worden. Dat is nu namelijk, los van de huur, een probleem waar de activiteitengroep tegenaan loopt bij ‘t Hart. Zelf heeft Maas als locatie een braakliggend terrein bij de Regenboogschool op het oog.

Het burgerinitiatief is door 457 mensen ondertekend. Ook welzijnsorganisatie Servanda en het burgerplatform Buurt Bestuurt steunen het initiatief. Maas liet verder weten dat in een korte tijd vijftien vrijwilligers zich hebben aangemeld om mee te helpen met de activiteitengroep.

Het initiatief werd door de gemeenteraad goed ontvangen. ,,Ik kan het hele idee alleen maar toejuichen. Ik het vind het een fantastisch initiatief. Mensen hebben iets nodig wat positief is’’, zei Liny de Jager van de PvdA. Benhard van Houwelingen van de TAB complimenteerde Maas voor de energie die ze erin heeft gestoken en het aantal handtekeningen dat is opgehaald. ,,Dat is een knap stukje werk. Eenzaamheid tegengaan, lijkt me heel mooi doel.’’

Ook CDA en Fractie PHILIPPO reageerden enthousiast. Datzelfde gold voor de SGP en ChristenUnie, maar beide partijen benadrukten ook dat het plan geld gaat kosten en dat daar goed naar gekeken moet worden.

advertentie
advertentie