Afbeelding
Gemeente Hardinxveld-Giessendam

Ernstige hinder voor gebruikers Drecht- en Wijkhopper

30 juni 2022 om 07:34 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Wie gebruik maakt van de Drecht- of Wijkhopper moet geduld betrachten en vooral geen haast hebben. Door personeelstekorten, een hoog ziekteverzuim en een toegenomen vraag, kan het Wmo-vervoer niet altijd op tijd rijden, waarschuwt de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD).

door Ward den Besten

De SDD, voor wie de Drecht- en Wijkhopper rijden, vraagt om begrip voor de ontstane situatie. De dienst meldt dat veel gebruikers ,,ernstige hinder ondervinden van voertuigen die te laat komen op de afgesproken locatie’’. Geadviseerd wordt om vooral tijdens de daluren een rit te bestellen. Dat is tussen 10.00 uur en 16.00 uur en na 18.00 uur. En mensen die bij iets belangrijks moeten zijn, zoals een begrafenis of een bruiloft, kunnen minimaal 24 uur van tevoren een zogenoemde prioriteitsrit bestellen.

ZIEKTEVERZUIM HOOG De problemen zijn een gevolg van de coronacrisis. Doordat in de afgelopen twee jaar het (Wmo-)vervoer grotendeels heeft stilgelegen, zijn veel werknemers vertrokken. Nu het vervoer weer aantrekt, is er onvoldoende personeel om aan de vraag te kunnen voldoen. Ook hebben veel mensen nog steeds last van klachten door corona waardoor het ziekteverzuim hoog is, laat de Sociale Dienst Drechtsteden weten. Daarnaast werkt de huidige drukte op de weg ook niet mee om ergens op tijd te zijn, aldus de SDD, die verwacht dat dit probleem alleen maar groter gaat worden.

Hoelang de problemen zullen aanhouden is onduidelijk. De sociale dienst is in gesprek met de gemeenten van de Drechtsteden om tot oplossingen te komen. Maar, zo laat de SDD al meteen weten: ,,dat is best ingewikkeld.’’ Zo wordt er gezocht naar extra personeel, wordt er gekeken hoe het ziekteverzuim kan worden teruggebracht en er wordt gedacht aan innovatieve oplossingen.

De Drecht- en de Wijkhopper zijn vervoersmiddelen voor ouderen en voor mensen die door een beperking geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. De Wijkhopper is speciaal bedoeld voor korte ritten binnen de gemeente zelf.

advertentie
advertentie