PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Hardinxveld-Giessendam

Vrijwilliger in hart en nieren Peter van Wijngaarden: ‘Toen ik de lijst zag, schrok ik’

Mensen
Foto: Privé
22 jun 2022, 11:17
Peter van Wijngaarden.
Peter van Wijngaarden.
HARDINXVELD-GIESSENDAM

Stomverbaasd was hij, toen hij eerder dit jaar benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: Peter van Wijngaarden (74) uit Hardinxveld-Giessendam. De vrijwilliger in hart en nieren zet zich op meerdere vlakken in voor de samenleving.

door Eline Lohman

Peter weet zich het moment van het lintje nog goed te herinneren. ,,Het was een totale verrassing – ik had er nooit op gerekend. Ik vind het een waardering voor alles dat ik heb gedaan. Wat me het meest raakte, was dat ik tot Ridder benoemd ben. Dat is een mooie vorm van waardering. Je zou er bijna ijdel van worden! De helft van het lintje komt op rekening van mijn vrouw. Zij heeft me altijd gesteund en geholpen en heeft nooit geklaagd wanneer ik weer eens weg was voor mijn vrijwilligerswerk, ze zorgde voor een veilige thuisbasis.”

Want ‘weer eens weg’, dat is door de jaren heen veel voorgekomen. In 1992 begon Peter met het doen van vrijwilligerswerk en daar is hij nooit mee opgehouden. Hij begon als diaken bij de Hervormde Gemeente Giessendam Neder-Hardinxveld. Een jaar later werd hij voorzitter en werkte hij aan ‘van alles’, zoals de oprichting van Logeerhuis De Ark en was ook regionaal en nationaal actief. In januari 2004 werd hij scriba van de algemene kerkenraad van de plaatselijke Hervormde gemeente. Begin 2014, hij was inmiddels voorzitter, trad hij af. ,,Ik heb een hele lijst met wat ik allemaal gedaan heb. Ik heb die lijst eind 2015 gemaakt, toen de man met de hamer langskwam en ik een burn-out kreeg. Toen ik de lijst las, schrok ik en dacht ik ‘het had ook wel iets minder gekund’.”

Ik had nooit gedacht dat ik zo’n groot netwerk had, maar dat bleek toch wel zo te zijn

Maar het bloed kroop waar het niet gaan kan en Peter ging door met het vrijwilligerswerk. Zoals bij Stichting Servanda, waar hij in 2015 terechtkwam en waar hij lid van de raad van advies is. ,,Je komt met zoveel mensen in aanraking, dat is het mooie. En Servan..

Deel dit artikel via: