Afbeelding
Storm

Storm Ciara deed Biesbosch overstromen

9 april 2020 om 17:10 Partnercontent

Storm Ciara die een tijd geleden over Nederland raasde, liet ook de Biesbosch niet ongeroerd. Het water uit de Boven-Merwede overstroomde het natuurgebied. De laatste keer dat dit gebeurde was vijf jaar geleden. De waterstand steeg door de storm en door de hoge waterstanden van de andere Nederlandse rivieren.

Polder met eigen 'spitsstrook'
Het was geen verrassing dat de polder in de Biesbosch overstroomde. De overstroming werd bewust veroorzaakt om zo de dijken te ontlasten van een te hoge waterdruk. Door de polder op te offeren hielden burgers in Dordrecht, Werkendam en Gorinchem de voeten droog. Het water in de polder vindt zijn eigen weg. In plaats van stil te blijven staan, stroomt het mee met de rivier. Het is als het ware een spitsstrook. Wanneer er te veel water is, gaat de 'spitsstrook' open en stroomt het water de polder in, maar wel met de rivier mee.

Biesbosch blijft schadevrij
De Noordwaardpolder beslaat een oppervlak die gelijk is aan ongeveer zesduizend voetbalvelden. Vijf jaar geleden werd dit gebied tussen de Nieuwe Merwede en de Biesbosch ontpolderd. Op deze manier kan rivierwater de polder instromen, wanneer het met de waterstand de spuigaten uitloopt. Wanneer de waterstand weer daalt, stroomt het water van de polder terug de rivier in. Natuurliefhebbers hoeven zich geen zorgen te maken over schade aan de Biesbosch. De overstroming kan namelijk geen kwaad. Sterker nog, de overstroming is goed voor de planten, kruiden en het zand. Ook over de dieren hoeft men zich geen zorgen te maken. De Schotse hooglanders zijn geëvacueerd naar een hoger gelegen gebied.

Milieubewustzijn
Hoewel de storm geen schade aanricht aan het natuurgebied, is het alles behalve gunstig voor de stedelijke gebieden. Water loopt hier maar moeilijk weg en de riolen kunnen de druk niet aan. Klimaatverandering zal in de toekomst ongetwijfeld voor meer verrassingen en steeds zwaardere stormen zorgen. Daarom komt bij dit soort zaken milieubewustzijn weer om de hoek kijken. Om de natuur mooi en de steden leefbaar te houden, is de overheid druk bezig met verduurzamen. Zo brengt 2020 ook weer nieuwe subsidies met zich mee die huiseigenaren helpen om hun woning te verduurzamen. Men kan gebruik maken van de nationale duurzaamheidslening of nader onderzoek doen naar welke subsidies door de gemeente beschikbaar worden gesteld. Zo kan men bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen, het huis isoleren of een warmtepomp aanschaffen. Wanneer een verbouwing niet haalbaar is, kan men overstappen van energie overwegen om zo een contract aan te gaan met een groene energieleverancier. Ook zuinig omspringen met stroom en water is een grote stap richting milieubewust leven.

advertentie
advertentie