Afbeelding
Handdruk

Geen handdrukken meer

21 april 2020 om 09:08 Partnercontent

Op 4 maart 2020 werd bij de eerste inwoner in Hardinxveld-Giessendam het coronavirus vastgesteld. Er zouden er al snel meer volgen. Rond deze tijd is vooral het zuiden en midden van Nederland in de ban van het coronavirus. Een paar dagen later besloot het kabinet dan ook dat het de hoogste tijd werd voor drastische stappen: mensen zouden elkaar niet meer de hand moeten schudden.

Brabant neemt extra maatregelen
Zo'n advies wordt niet iedere dag afgekondigd en het is dan ook voor sommigen enigszins onwennig. Zo wilde Rutte na afkondiging van het handenschudverbod de hand van Van Dissel schudden. In Nederland steeg vanaf 4 maart het aantal coronabesmettingen zeer rap en hierbij werden vooral het zuiden en het midden van Nederland getroffen. In die periode waren de meeste mensen met dit virus woonachtig in Utrecht en Noord-Brabant. Hierdoor koos Noord-Brabant er al vrij snel voor om extra maatregelen te nemen. Zo adviseerde het RIVM inwoners van deze provincie om thuis te blijven, wanneer zij enkel lichte klachten hadden, vergelijkbaar met een verkoudheid. Ook werd werknemers aangeraden om zoveel mogelijk thuis te werken.

Maatregelen voor sluimeren in 'indamfase'
De maatregelen die begin maart werden doorgevoerd moeten er voor zorgen dat Nederland zich zo lang mogelijk in de zogenaamde 'indamfase' blijft bevinden. Ondertussen bereidt het kabinet zich voor op de volgende fase. Mensen wordt herhaaldelijk op het hart gedrukt alle hygiënemaatregelen door te voeren in hun leven. Hierbij moet men denken aan regelmatig de handen wassen, te niezen en te hoesten in de binnenkant van de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes. Ook het advies geen handen te schudden past hierbij.

Thuisisolatie en quarantaine
Om het aantal besmettingen te beperken, moeten alle besmette en mogelijk besmette mensen in quarantaine en thuisisolatie. Er wordt nog steeds uitgegaan van een incubatietijd van twee weken, dus iemand die in contact is geweest met een coronapatiënt moet rekenen op twee weken thuisisolatie. Natuurlijk slaat de verveling dan al snel toe, maar aan de andere kant opent het de mogelijkheid om zaken te regelen waar men normaal gesproken niet zo snel aan toe komt, zoals autoverzekeringen en energieprijzen vergelijken.

China lijkt corona de baas
Terwijl in Nederland het aantal besmettingen begin maart flink steeg, leek China in diezelfde periode het coronavirus aardig onder controle te krijgen, dankzij hun drastische maatregelen. De noodziekenhuizen die waren opgericht voor het opvangen van coronapatiënten werden gesloten en het aantal nieuwe besmettingen liep snel terug. Strenge maatregelen dienen dus zeker hun doel. Niet meer de handen schudden kan dan voor sommigen misschien enigszins onwennig aanvoelen, maar de gezondheid gaat voor. Bovendien hebben sommigen al goede alternatieven gevonden om elkaar te begroeten.

advertentie
advertentie