Afbeelding
Shutterstock

Laat je omscholen tot beroepschauffeur met een vrachtwagen rijbewijs

13 september 2022 om 14:21 Partnercontent

Heb jij momenteel de baan van je dromen, of wil je nog een volgende stap zetten? Wellicht lijkt het je leuk om de komende jaren iets heel anders voor de kost te doen. Een van de mogelijkheden die je hierbij hebt is jezelf laten omscholen tot beroepschauffeurs. Haal je vrachtwagen rijbewijs, je code 95 om vervolgens bij een interessante werkgever te solliciteren. Tijd om de eerste ritten op de vrachtwagen te maken! Naast het beroep van vrachtwagenchauffeur zou je ook als buschauffeur aan de slag kunnen gaan. De huidige arbeidsmarkt maakt het heel interessant om een overstap naar een andere werkgever of andere functie te overwegen. De vraag naar werkenden is groot in diverse branches, waardoor je ook met minder ervaring in een bepaalde functie een baan zal vinden. Daarbij kun je bij steeds meer werkgevers direct voor een vaste aanstelling gaan. Het neemt enige financiële onzekerheid weg.

Verschillende aanbieders van lessen voor vrachtwagen rijbewijs 

Nederland kent verschillende verkeersscholen waar je terecht kunt voor het behalen van je vrachtwagen rijbewijs. Een voorbeeld hiervan is Verkeerschool Wesseldijk. Niet alleen kun je hier terecht voor het C- of C1-rijbewijs. Je haalt bij deze rijschool ook je basiskwalificatie code 95. Als beroepschauffeur moet je deze basiskwalificatie eens per vijf jaar vernieuwen, wat concreet betekent dat je 35 uur nascholing moet volgen. Tijdens deze nascholing komen verschillende vakken aan bod. Denk aan “Verkeer en techniek”, of het vak “Administratie goederenvervoer en personenvervoer”. Er zijn een aantal uitzonderingen, zo hoeft een brandweerman of politieagent die af en toe een vrachtwagen bestuurt geen basiskwalificatie code 95 te behalen.

Verschil tussen C- en C1-rijbewijs 

Wanneer je het vrachtwagen rijbewijs wilt halen, heb je de keuze tussen een C- en C1-rijbewijs. Het verschil zit hierbij in het feit, dat het C-rijbewijs bedoeld is voor chauffeurs die een vrachtwagen van meer dan 3.500 kilogram besturen. Rijbewijs C1 is bedoeld voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen de 3.500 en 7.500 kilogram.

Bekostiging rijbewijs via STAP-budget

De Nederlandse overheid biedt iedere burger de mogelijkheid om zichzelf om te laten scholen. Op vaste momenten in het jaar kan men het STAP-budget van 1.000 euro per persoon aanvragen. Dit budget kun je gebruiken om het vrachtwagen rijbewijs te halen. Immers, als je voornemens bent elders te gaan werken als vrachtwagenchauffeur zal je huidige werkgever deze rijlessen niet willen bekostigen. Vaak betaalt een werkgever alleen de kosten voor opleidingen en cursussen die relevant zijn voor het werk wat je momenteel uitvoert. Het betekent vaak overigens wel, dat je basiskwalificatie code 95 door de werkgever betaald wordt. Het STAP-budget moet bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van Nederlanders. Niet iedere opleiding kan met dit budget gevolgd worden. Op de website van de overheid lees je meer over de voorwaarden.

advertentie
advertentie