José Loeve (l) en Hester van Houwelingen (r) spelen in 'Station animal farm' twee tegenpolen die samen op weg zijn naar hetzelfde evenement"
José Loeve (l) en Hester van Houwelingen (r) spelen in 'Station animal farm' twee tegenpolen die samen op weg zijn naar hetzelfde evenement" © annevh fotografie

“Verbinding en ontmoeting door toneel”

17 mei 2022 om 10:51 Podiumkunsten

GIESSENBURG Dat de coronatijd ook mooie dingen kan opleveren bewijzen theatermaaksters José Loeve en Hester van Houwelingen. De afgelopen twee jaar bedachten ze ‘Station animal farm’, een tragikomisch toneelstuk waarin dieren en mensen meer gemeen hebben dan wij denken. 

door Walter Leendertse

Het begon al voor de coronatijd. Hester volgde een cursus bij José - kunstenares van beroep - en ze bleken een gezamenlijke passie voor toneel te hebben. Ze besloten samen naar een theaterweekend van theatermaakster Carla Veldhuis te gaan, waar de creatieve vonk echt oversprong. Twee maanden later ging heel Nederland op slot. José die met haar kunstwerken vaak op evenementen en beurzen staat, kwam thuis te zitten. Ook haar cursussen konden niet meer doorgaan volgens de RIVM-maatregelen. Ze zag de maatschappij verharden en polarisatie de kop opsteken en besloot het souterrain onder haar huis te verbouwen tot een kunstkapel. Een ontmoetingsruimte waar mensen tijdens hun wandeling of fietstocht even binnen kunnen komen voor een kopje koffie of thee of bezinning terwijl ze kunnen genieten van de aanwezige kunst. Tegelijk was deze ruimte ook geschikt voor workshops en lessen volgens de geldende maatregelen de afgelopen twee jaar.

Na het theaterweekend bleef het borrelen. José schreef een paar liedjes over wat ze meemaakte en rondom haar heen zag gebeuren en het idee ontstond om de liedjes als basis te gebruiken voor een theatershow. Korte lontjes, mensen die niet naar elkaar luisteren, de ratrace maar ook de kippen in de tuin vormden de basis voor de verschillende liedjes en teksten. Naast het bezoeken van verschillende theatervoorstellingen bleek het maatschappijkritische boek ‘Animal Farm’ van George Orwell een goede inspiratiebron te zijn en de basis voor het toneelstuk stond in de steigers. Er werd gekozen voor de titel ‘Station animal farm’ omdat de theatermaaksters het leven graag als een reis zien waarin je verschillende dingen meemaakt. Het stuk gaat over twee tegenpolen die op reis zijn naar hetzelfde evenement en tussendoor verschillende dingen meemaken. Naast een stukje entertainment willen de dames ook een stukje bewustwording creëren over hoe we met elkaar omgaan. Het is gemakkelijk om boos te worden en terug te slaan wanneer een ander jou pijn doet, echter hoe vind je de moed om je vijand te omarmen?

Waar in het toneelstuk de rollen duidelijke tegenpolen zijn, hebben de Hester en José tijdens het schrijfproces ook verschillende rollen. Hester is de creatieve geest en de aangever in het proces terwijl José alles vervolgens in een werkbaar vat giet. Hester - van oorsprong etaleur - is vooral verantwoordelijk voor de aankleding en de decors terwijl José de liedjes componeert. Nadat ‘Station animal farm’ professionele vormen begonnen aan te nemen, besloot het tweetal om een professionele dramaturg en muzikanten in de arm te nemen om zo de voorstelling nog mooier en beter te maken dan hij al was. Dit smaakte naar meer en er werd besloten om ‘de Karrousel’ op te richten. Bij ‘de Karrousel’ kun je als (beginnend) theatermaker instappen net als bij een echte draaimolen en ook weer uitstappen wanneer je dat wilt. Zo kan het zijn dat de volgende voorstelling van het theatercollectief door één van de dames wordt gespeeld of door een andere theatermaker die net is ingestapt.

De voorstelling ‘Station animal farm’ speelt op vrijdag 20 mei en zaterdag 4 juni om 20.00 in de Kunstkapel aan de Bovenkerkseweg 86-90 in Giessenburg. De voorstelling van 20 mei is al volledig uitverkocht, voor de voorstelling van 4 juni zijn nog een aantal kaarten beschikbaar. Info en tickets: info@dekunstkapel.nl.

advertentie
advertentie