Afbeelding
Zonnepanelen

Raad morrend akkoord met energieplannen

22 september 2020 om 19:49 Politiek

H’VELD-G’DAM ,,Onbetaalbaar en onhaalbaar.’’ Dat was de boodschap die Robert Philippo wilde meegeven aan de Drechtsteden en het Rijk voor hun plannen om van het gas af te gaan. De andere partijen kwamen daarmee enigszins voor een verrassing te staan omdat het raadslid van Fractie PHILIPPO zich eerder constructief opstelde in het klimaatdebat. Hoewel alle partijen zich min of meer konden vinden in de kritische noten van Philippo, haalde zijn amendement het niet.

door Ward den Besten

Donderdag lag in de Hardinxveldse gemeenteraad een concept van de Regionale Energiestrategie van de Drechtsteden voor, waar de raad nog kanttekeningen bij mocht plaatsen voordat het naar Den Haag wordt gestuurd. In dat document staat beschreven hoe de Drechtsteden in 2050 energieneutraal willen worden. Een eerste, definitieve versie moet over een jaar af zijn, maar de verschillende regio’s in het land hebben momenteel een concept klaarliggen.

ZONNEPANELEN Concrete maatregelen worden daarin nog niet genoemd. De Drechtsteden willen in ieder geval in 2030 alvast 0,66 petajoule aan groene elektriciteit opwekken en dat jaar moeten ook 12.000 woningen aardgasvrij zijn. De energie moet vooral worden opgewekt door middel van zonnepanelen. Welk deel daarvan voor rekening van Hardinxveld komt, is nog niet bekend.

Voor Philippo staat vast dat de energietransitie een megalomaan project is, dat de burger veel geld gaat kosten. Te veel geld voor te weinig resultaat, meent hij. Philippo merkt op dat in Duitsland in sommige gevallen subsidie wordt gegeven als naar aardgas wordt overgestapt. Ook wijst hij op de beperkte rol die Nederland heeft in de wereldwijde CO2-uitstoot. Het is volgens hem dan ook onverstandig om van het gas af te gaan. Volgens een snelle berekening die hij heeft gemaakt gaat het Hardinxveld tussen 158 en 318 miljoen euro kosten. ,,Dat is te gek voor woorden.”

De andere partijen bleken niet ongevoelig voor de argumenten die Philippo donderdag aandroeg. Toch vonden ze het te ver gaan om het conceptplan van de Regionale Energiestrategie in de prullenbak te gooien. Met name PvdA-fractievoorzitter Max van den Bout was gecharmeerd van de woorden van Philippo. Ook hij wijst op het ,,kleine beetje’’ dat Nederland uitstoot. ,,Je moet alleen iets doen als het nut heeft’’, stelt Van den Bout, die desalniettemin vindt dat Nederland ook zijn verantwoording moet nemen.

Ook Paul Hoogstraten van de TAB en Koen Schouten van de SGP benadrukken dat de plannen betaalbaar moeten zijn. Maar ,,niets doen is geen optie’’, stelt Hoogstraten, die zich enigszins verbaasde over het radicale standpunt van Philippo. Van alle partijen was de ChristenUnie nog het meest lovend over de energiestrategie. Willem Pors benadrukte dat het gaat om een ,,dynamisch document’’. Met andere woorden: er is nog niets in beton gegoten.

advertentie
advertentie