HKC zwoegend naar zege

10 februari 2019 om 12:29 Sport/sport

H'VELD-G'DAM HKC is al vanaf het begin van de competitie koploper in de Overgangsklasse en ervaart nu wekelijks dat iedere tegenstander erop gebrand is tegen de koploper te stunten. Afgelopen zaterdag was dat op bezoek bij DOS Westbroek niet anders. De thuis bijna niet te kloppen tegenstander, bekend om haar fysieke kracht, maakte het de wat verkrampt spelende Hardinxvelders erg moeilijk en pas in de ultieme slotfase wist HKC alsnog beslag te leggen op beide punten. Opmerkelijk was dat het in grote getale meegereisde HKC publiek ruim in de meerderheid was in sporthal De Vierstee in Maartensdijk.

DOS wist als eerste de korf te vinden en na de 2-0 van de thuisploeg was het pas na 6 minuten dat Esther de Groot voor de eerste HKC-treffer zorgde. Toch was het DOS dat in de eerste fase een overwicht had en na zeven minuten op 4-1 wist te komen. Van lieverlee kwam HKC beter in de wedstrijd en zonder tot geweldig spel te komen kwam het na tien minuten op 4-3 en volgde een gelijkwaardige fase. HKC speelde zeker niet op haar gebruikelijke niveau, moest steeds in de achtervolging, maar zorgde er wel voor dat de achterstand niet groter werd dan twee punten. In de twintigste minuut kwam HKC via Eliza Roest voor het eerst op voorsprong (7-8), maar dat was van korte duur. DOS wist in de fase tot de rust, waarin de doelpunten schaars waren de score weer om te buigen en de ruststand op 10-9 te brengen.

In de tweede helft werden de doelpunten nog duurder en het spelpeil werd er ook niet beter op. HKC moest hard werken om het uitblijven van vloeiend spel te compenseren en gewerkt werd er ook. Toch was het in deze fase dat wanneer HKC tot scoren kwam, dit direct werd gepareerd door DOS met een tegentreffer, waardoor HKC het ook op mentaal vlak lastig kreeg. Via diverse wissels trachtten de coaches John Spek en Raimond Nieuwenhuizen het spel van HKC om te buigen. Soms leek het alsof HKC haar tegenstander onder druk kon zetten, maar het lukte vooralsnog niet om naast de tegenstander te komen. Het meer spannend dan fraai was zeker van toepassing, maar het sierde de HKC-ploeg dat zij niet verzaakten en hard bleven werken om toch tot resultaat te komen. Met nog een krappe vijf minuten te gaan, met een 15-13 achterstand, proefde HKC dat de energie die DOS in de wedstrijd had gestoken haar tol ging eisen. HKC slaagde er in de slotfase in de juiste mensen in stelling te brengen en eerst Rianne Swets met een fraaie doorloopbal en daarna John den Dunnen vanaf de strafworpstip zorgden eindelijk voor een gelijke stand: 15-15. In de voorlaatste minuut was het Kelly de Bruin – weer zij – die bij het nemen van een korte kans rustig bleef en de o zo belangrijke 15-16 op hert scorebord bracht. Het bleek de winnende treffer, want tot het laatste fluitsignaal van de prima acterende arbiter Sebastiaan de Jong lukte het DOS niet meer om gevaarlijk te worden. Zo werd het een zwaar bevochten overwinning en daardoor handhaving aan kop van de ranglijst voor de Novafronr-Klop Watersportploeg.

De HKC-doelpunten werden verzorgd door: Corné Troost (5), John den Dunnen (4) Kelly de Bruin (3) en Eliza Roest, Esther de Groot, Annelies Kop en Rianne Swets (ieder 1).

Komende zaterdag zal HKC in Veenendaal weer stevig aan de tand worden gevoeld bij haar bezoek aan SKF. Aanvang van deze wedstrijd in de SKF-hal is 20.00 uur. De supportersbus vertrekt om 18.30 uur uit Boven-Hardinxveld.