Vriendenschaar verliest streekderby

10 maart 2019 om 16:47 Sport/sport

SLIEDRECHT In een bomvolle sporthal De Stoep in Sliedrecht kon Vriendenschaar haar koppositie in de wedstrijd tegen Merwede niet waarmaken. Merwede, dat in de vorige wedstrijd mede-koploper Rust Roest in eigen huis had verslagen, was ook voor Vriendenschaar een te groot obstakel in de strijd om het kampioenschap. Het werd een echt korfbalgevecht, qua niveau een matige wedstrijd met veel fouten, onnodig balverlies en teveel gemiste kansen, maar er werd wel veel strijd geleverd en er was volop spanning waardoor het publiek volop kon meeleven met hun teams. Het deze competitie zo schotvaardige Vriendenschaar (gemiddeld 27 korfpunten per wedstrijd) liet het vooral aanvallend afweten. Het veel scorende herenkwartet werd de gehele wedstrijd opgejaagd door hun tegenstanders en haalden niet het gebruikelijke schotpercentage. De slechts 16 korfpunten in deze wedstrijd was veel te weinig om Merwede te verslaan dat in de slotfase nog uitliep de overwinning met 19-16.

De wedstrijd begon voortvarend, met de gebruikelijke snelle aanvallen werd Merwede onmiddellijk onder druk gezet, maar Christian Brouwer zag zijn eerste schoten uit de korf draaien, terwijl Merwede door 2 dameskorfpunten wel meteen raak schoot. De thuisploeg die veel verdedigende druk gaf en aanvallend de weinige kansen (in tegenstelling tot Vriendenschaar) wel benutte, liep binnen een kwartier uit naar een 8-2 voorsprong.

Een time-out van trainer Jorrith Ejkelemans bracht de ommekeer; Jorrit Muilwijk schoot meteen raak, en een halve minuut later deed Julian Voorwinde hetzelfde, waardoor Vriendenschaar weer vertrouwen kreeg. En ook na de benutte strafworp van Merwede zorgde het CABholland-team met drie scores op rij voor de stand van 7-9 en was de wedstrijd weer open. Merwede scoorde opnieuw uit een strafworp, maar Arjanne Ambachtsheer schoot direct daarna van afstand raak, waarna in de laatste minuut een vrije bal van Jorrit Muilwijk en een slim balletje onder de korf van Julian Voorwinde de ruststand op 10-10 bracht en Vriendenschaar na die inhaalrace de tweede helft met vertrouwen inging.

Die tweede helft bracht echter geen verbetering, beide teams scoorden moeizaam en hielden elkaar om en om scorend in evenwicht. Merwede bracht hun supersubs Iris en Dennis van Eyl al nel in de ploeg en wisselde daarna veelvuldig wat het spel rommelig maakte. Na 10 minuten kwam Vriendenschaar voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong (13 – 14) en herhaalde dat enkele minuten later (14-15). Het automatiseringsteam verzuimde in die periode echter om de voorsprong te vergroten, teveel kansen werden gemist en Merwede had succes met de vele wissels die er mede voor zorgden dat de slotfase inging met een 17-15 voorsprong. In de laatste 5 minuten kreeg Vriendenschaar nog veel schotkansen dankzij het uitstekende reboundwerk van Caroline Blokland, maar de vele schoten leverde slechts 1 korfpunt op, waardoor Merwede rustig consoliderend de overwinning veilig stelde en met een raak schot in de slotsecondes de eindstand op 19-16 bracht.

Voor Vriendenschaar betekent deze nederlaag dat concurrent Rust Roest (dat nipt won van Maassluis) weer naast haar komt aan de kop van de ranglijst, terwijl Merwede op het vinkentouw is gekomen met 4 punten achterstand. Komende zaterdag speelt Vriendenschaar om 17.50 uur in de Wielewaal tegen Fortis (de nr. 4 van de ranglijst).

De doelpunten werden gemaakt door: Julian Voorwinde 6 x , Jorrit Muilwijk 4 x , Daan Brouwer 3 x, Christian Brouwer 2 x, Arjanne Ambachtsheer 1 x.