HKC-Vriendenschaar
HKC-Vriendenschaar Richard van Hoek Fotografie

HKC wint Hardinxveldse derby

12 mei 2019 om 10:47 Sport

H'VELD-G'DAM Voor het treffen tussen de plaatselijke korfbalclubs was het de vraag in hoeverre Vriendenschaar de positieve resultaten van de zaalperiode en de eerste veldwedstrijd tegen Oranje Wit een goed vervolg kon geven op bezoek bij HKC. Nodig ook voor Vriendenschaar om nog de nodige punten binnen te slepen om het Overgangsklasserschap veilig te stellen. De Boven-Hardinxvelders zijn na het succesvolle zaalseizoen op het veld veilig en hebben na het verlies bij koploper Swift ook geen titelkansen meer, zodat in de derby voor HKC alleen de eer op het spel stond. Voor de derby waren weer vele korfballiefhebbers naar het zonnige HKC-complex gekomen en zij zagen dat HKC via een 13-5 ruststand met duidelijke 23-12 cijfers op beide punten beslag konden leggen.

De eerste tien minuten van het duel gingen nog redelijk gelijk op, met HKC wel steeds op voorsprong, waarna de ploeg van John spek en Raimond Nieuwenhuizen steeds nadrukkelijker het initiatief nam en de voorsprong uitbouwde naar 6-2. Vriendenschaar antwoordde weer vrij snel met twee treffers, maar daarna was het HKC dat duidelijk afstand nam. Het octet van Jorrit Ekelmans, dat verrassend met Daan Brouwer op de bank was begonnen, kwam er eigenlijk niet meer aan te pas en met name door de productieve HKC-dames werd de score opgeschroefd naar een grote 11-4 marge. HKC heerste op alle fronten: de heren waren superieur in de rebound en daardoor konden de dames naar hartenlust aanvallen, wat ook succesvol gebeurde. Het was ook het grote verschil tussen beide teams. Bij Vriendenschaar stelden de dames zich volledig in dienst van het herenkwartet en ondernamen zelf nauwelijks aanvallende acties, ondanks de hen bewust geboden ruimte. Hierdoor werd de wedstrijd al voor rust van alle spanning ontdaan en zetten beide ploegen zich bij een 13-5 stand achter de thee.

In het begin van de tweede helft gooide de immer trefzekere Kelly de Bruin de wedstrijd definitief in het slot met twee voor haar kenmerkende goals: 15-5. Vriendenschaar bleef hard werken, maar bleek onmachtig om tegen dit HKC potten te kunnen breken. HKC controleerde de wedstrijd en zorgde ervoor dat de opgebouwde voorsprong de gehele wedstrijd intact bleef. Tien minuten voor tijd kwamen bij HKC Stefan den Breejen en Sanne Langendoen in de ploeg voor John den Dunnen en Eliza Roest. Met name Sanne Langendoen gaf nog mooie impulsen aan de wedstrijd door eerst op fraaie wijze een doorloopbal af te ronden om vervolgens in de slotminuut uit de hoek van het vak op magistrale wijze de eindstand op 23-12 te bepalen. Voor HKC een fraaie zege, waarmee het de derde plaats op de ranglijst verder verstevigt. Voor Vriendenschaar zijn er in de resterende vier wedstrijden nog ruime mogelijkheden om het Overgangsklasserschap veilig te stellen.

Voor HKC scoorden: Kelly de Bruin en Lotte Scherstra (ieder 4), John den Dunnen en Sanne Langendoen (ieder 3), Annelies Kop, Rianne Swets, Corné Troost en Eliza Roest (ieder 2) en Tjeerd Gort (1).

De Vriendenschaardoelpunten kwamen uit handen van: Julian Voorwinden (5) Jorrit Muilwijk (4), Christian Brouwer (2), Krista van Hunnik en Daan Brouwer (ieder 1)

Zaterdag speelt HKC om 16.00 uur in De Lier tegen rode lantaarndrager Valto en kan daar bij winst Vriendenschaar een dienst bewijzen in de strijd tegen degradatie. Vriendenschaar speelt om 16.00 uur aan de Hardinxveldse Sluisweg tegen Nieuwerkerk.