Ja-cultuur De Lange Wei scoort

29 december 2010 om 00:00 Voorpagina

,,Geweldig nieuws”, reageert directeur Wil Markesteijn. ,,Iedereen werkt hard om de cliënten tevreden te stellen.” In een vraaggesprek met Markesteijn staat ze continu stil bij de rol die de bewoners spelen. Zij staan centraal. Hun welzijn gaat boven alles. ,,We handelen volgens een ja-cultuur. Alle medewerkers proberen te zoeken naar een positief antwoord als een cliënt een vraag stelt. De Lange Wei is hun huis. Wij - het personeel - zijn feitelijk te gast.”

H’VELD-G’DAM - De Lange Wei heeft een tweede prestigieuze onderscheiding te pakken. Na het PREZO gouden keurmerk voor de intramurale en extramurale zorg mag het woonzorgcentrum zich sinds vorige week de op één na beste in zijn vakgebied noemen. De organisatie in Hardinxveld-Giessendam moest volgens een onderzoek van De Volkskrant alleen een verzorgingshuis in Almelo voor laten gaan.

Maar het is toch niet meer dan normaal dat medewerkers in oplossingen denken en niet in problemen? ,,Dat hoort normaal te zijn”, katapulteert Markesteijn. ,,Helaas is dat niet overal zo. Het is ook een verschil of je in Rotterdam of in Hardinxveld-Giessendam werkt. De cultuur is in een grote stad anders dan in een dorp. Ook is het - wellicht - moeilijker om in een grote organisatie een signaal van een cliënt goed af te handelen. De Lange Wei is een platte organisatie, ondanks het feit dat we 250 mensen in dienst hebben. De medewerkers luisteren naar de bewoners, spelen wensen of kritiek door naar het management en wij ondernemen vervolgens de acties. Zo werken wij.” Het nieuwe restaurant en de recent gerealiseerde huiskamers zijn voorbeelden van ‘het zorgvuldig oppikken van bewonersgeluiden’, stelt Markesteijn.

In totaal deden 1257 huizen aan het onderzoek mee. De algemene ranglijst kwam tot stand door de mening van de bewoners te peilen en de prestaties te beoordelen. Bewoners kregen negentig vragen over zaken als zorgzaamheid, aandacht en privacy. Daarnaast hield ieder huis onder andere bij hoeveel valincidenten plaatsvonden, hoe bewoners er lichamelijk aan toe zijn en of fouten zijn gemaakt met het geven van medicijnen.

In de categorie verpleeghuizen boekten ook Judith Leysterhof en Tiendwaert een prima resultaat. Zij eindigden als respectievelijk 18e en 24ste, op een totaal van 350 deelnemende verpleeghuizen.

advertentie
advertentie