Wiebosch hamert op rol burger

5 januari 2011 om 00:00 Voorpagina

Burgemeester Maria Wiebosch-Steeman hamerde gisteravond tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie op burgerschapszin. Het gemeentebestuur bepaalt slechts ten dele het woongenot in Hardinxveld-Giessendam. De bal ligt ook zeker bij de bevolking, zo stelde de burgemeester. ,,De gevolgen van de economische crisis voor de financiën van de gemeente worden steeds duidelijker. We moeten ongeveer een miljoen bezuinigen. De vrije ruimte in onze begroting is niet groot. Voorstellen voor bezuinigingen bespreken we dit jaar met u en de gemeenteraad. Burgerzin en veerkracht in de samenleving hebben we hard nodig om dat samen op te vangen. Burgerschap is zorg voor elkaar en dat kan op vele manieren. Gemeenschapszin zorgt ervoor dat honderden vrijwilligers rondlopen voor de scouting, de senioren, de voetbal, de gymnastiek, de korfbal, de atletiek, de kerken, de vele initiatieven voor hulp aan anderen hier en in de derde wereld. Die gemeenschapszin zullen we de komende jaren hard nodig hebben als de gevolgen van de economische crisis zichtbaar worden.

‘We hebben bevolking keihard nodig’ H’VELD-G’DAM - ,,Het grootste deel van onze gemeenschap is als rijk te betitelen. Discussies over verhoging van de OZB zet ik graag in het licht van de publieke armoede en de private rijkdom. Iets halen bij de private rijkdom om sport voor jongeren, het feest van Koninginnedag of de stoepen van seniorenwoningen te strooien, mogelijk te maken. Daarover zal de discussie het komend jaar gaan. Het gaat dan vooral over de bijdragen die de gemeente geeft om de smeerolie van de samenleving goed te laten lopen.”

Tot op heden hebben mensen in onze gemeente er weinig van gemerkt. Was IHC bang dat zij de werf in Hardinxveld-Giessendam moest sluiten, inmiddels is de orderportefeuille weer aardig gevuld. Dat de transportsector beter gaat dan een jaar geleden is op de A15 en de A27 goed te merken. De mensen die dichterbij de Betuwelijn of langs het water wonen merken dat ook. Er rijden meer treinen en er varen meer boten langs. In onze gemeente is het werkeloosheidscijfer laag. Dat neemt niet weg dat er ook in onze gemeenschap mensen wonen die het minder hebben. Twintig procent van de kinderen wordt opgevoed in gezinnen die het niet breed hebben. Dat komt ook voor in gezinnen waar een werkinkomen binnenkomt dat op of net boven het minimaal inkomen ligt. De gemeente mag niet aan inkomenspolitiek doen. Waar het kan zullen we via de bijzondere bijstand bijspringen. De kerken en hun diaconie, het Noodfonds en de voedselbank zijn daarbij onze ogen en oren. Hun grote en kleine bijdragen zijn voor deze gezinnen onmisbaar.”

Wiebosch stond tijdens haar nieuwjaarsspeech ook stil bij samenwerking met buurgemeenten. ,,De gemeenteraad heeft uitgesproken dat ze zelfstandig wil blijven, maar dat wil niet zeggen dat we alles zelf moeten doen. Samenwerken of uitbesteden is nodig om goed voor onze inwoners, te werken. Samenwerking met anderen voor zaken die we beter in groter verband kunnen doen. Voorbeeld is de huisvuilinzameling. Dat zijn de eerste stappen, maar er zullen er nog meer volgen. We moeten dit samen doen.”

advertentie
advertentie