Doorontwikkeling Blauwe Zoom

13 april 2011 om 00:00 Voorpagina

,,De gemeente heeft in 2010 een quickscan gemaakt. Op basis daarvan is het woningbouwprogramma bijgesteld”, legt wethouder Cor de Jong uit. ,,Voor De Blauwe Zoom betekent dit dat we niet meer uitgaan van honderd, maar van vijftig woningen per jaar. Het wordt over een langere periode uitgesmeerd.” De ontwikkeling van De Blauwe Zoom heeft enige tijd stilgestaan. De zestig huizen en twintig zorgappartementen (plus een sporthal) die er nu staan zijn al in 2008 en 2010 opgeleverd. ,,Vooruitlopend op het bestemmingsplan dat moest worden ontwikkeld hebben we daar vrijstelling voor gehad. Om de rest van het gebied te mogen ontwikkelen moet wel de gebruikelijke bestemmingsplanprocedure worden gevolgd”, aldus gemeentelijk projectleider Roland Scholten. Hij spreekt de verwachting uit dat in mei tijdens De Ontmoeting (een raadsbijeenkomst) het voorontwerpbestemmingsplan wordt gepresenteerd. ,,Waarschijnlijk houden we ook een inspraakavond. Iedereen kan reageren op het voorontwerpbestemmingsplan door een inspraakreactie in te dienen. Je zou het kunnen zien als burgerconsultatie. Ook consulteren we onder andere de provincie, het Rijk, het waterschap en de brandweer. De ‘suggesties’ die ons worden aangedragen benutten we om een ontwerpbestemmingsplan te maken. Die ligt zes ter weken inzage. In datzelfde tijdsbestek kunnen zienswijzen worden ingediend. Daarna besluit het college tot een definitief bestemmingsplan, dat dient te worden vastgesteld door de gemeenteraad. Wie het daar niet mee eens is kan beroep aantekenen bij de Raad van State.”

Vanaf 2012 circa vijftig huizen per jaar H’VELD-G’DAM - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten De Blauwe Zoom in tweeën te splitsen. Er komen aparte bestemmingplannen voor het woongebied en het bedrijventerrein. De bedoeling hiervan is de realisatie van het bedrijventerrein geen onnodige vertraging te laten oplopen. Op de realisatie van een nieuwbouwwijk met een totaal van 650 tot 700 woningen was een rem gezet. De verwachting is wel dat medio 2012 een nieuwe aanvang wordt gemaakt.

Door Erik de Bruin

Gaat de raad akkoord en wordt geen beroep aangetekend dan ligt de weg open voor de realisatie van een volwaardige nieuwbouwwijk. Als het goed is, is tegen die tijd ook de vergunningaanvraag rond en kan de ontwikkelaar beginnen met bouwen. ,,In principe vijftig woningen per jaar, maar daar laten we ons niet op vastpinnen”, aldus wethouder Cor de Jong. ,,De woningmarkt is moeilijk voorspelbaar. We houden rekening met flexibiliteit.” Dat de ontwikkeling van De Blauwe Zoom een aantal jaren heeft stilgelegen noemt hij niet teleurstellend: ,,Wat betreft dit woningbouwproject is even een pas op de plaats gemaakt. De afgelopen periode zijn echter wel woningen gerealiseerd in de Wilgenzoom en in het centrum. Daarom betrachten we ook flexibiliteit. We kunnen ons de komende jaren niet blindstaren op de De Blauwe Zoom. Elders in het dorp zijn ook ontwikkelingen gaande. We moeten goed het evenwicht vinden.”

De Blauwe Zoom maakt dus wel een herstart. Hoelang het duurt en wanneer exact de bouw weer kan beginnen (vermoedelijk in 2012) is nog onduidelijk, wel is het streven onveranderd nog ongeveer zeshonderd woningen te bouwen. Het voorontwerpbestemmingsplan laat al zien hoeveel woningen en in welk segment. Volgens Scholten wordt het een gemengd gebied. De Jong: ,,Als er behoefte aan is kan ook het stuk land tussen het ‘gewone’ spoor en de Betuwelijn in de toekomst worden getransformeerd tot een nieuwbouwwijk. Door de provincie is het aangeduid als transformatiegebied. Weliswaar behoort het tot het Groene Hart, maar omdat de Betuwelijn met een boog om onze gemeente loopt, mogen we het land in principe tussen beide sporen gebruiken voor woningbouw en bedrijven.” Áls daar behoefte aan is. Voorlopig is het voltooien van De Blauwe Zoom al een hele kluif. De geplande nieuwbouw loopt bijna tot de grens met Sliedrecht. Daartussen zit een bedrijventerrein, dat nu dus wordt losgekoppeld om het proces sneller te laten verlopen. De Jong geeft aan dat een aantal bedrijven interesse heeft getoond in de kavels: ,,Daar worden gesprekken mee gevoerd. Namen noem ik niet, maar het gaat wel om lokale bedrijven die willen verhuizen of uitbreiden.”

advertentie
advertentie