Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam

Starters als eerste aan de beurt voor veertien woningen bij HKC

25 januari 2022 om 14:21 Wonen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Op het oude korfbalveld van HKC komen veertien betaalbare koopwoningen, die in de eerste plaats zijn bedoeld voor Hardinxveldse starters op de woningmarkt. Zij krijgen als eerste de kans om op een van de woningen te reageren. Daarbij geeft de gemeente een korting, oplopend tot zo’n halve ton, zodat de kopers gemakkelijker een hypotheek kunnen afsluiten.

door Ward den Besten

Donderdag ging de gemeenteraad akkoord met de plannen. De woningen komen aan de Pieter de Hooghstraat in Boven-Hardinxveld en gaan naar verwachting nog dit jaar in de verkoop. Met een zogeheten koopstartregeling wil de gemeente het mogelijk maken ,,dat onze jongeren kunnen starten en vooral ook in de vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen’’, zo lichtte wethouder Trudy Baggerman de plannen toe.

De korting op de grondprijs van tussen de 30.000 en 50.000 euro die kopers via deze regeling kunnen krijgen, moet terugbetaald worden als het huis wordt doorverkocht. Dat bedrag zal wel meestijgen met de waarde van de woning. Om te voorkomen dat de huizen vooral als beleggingsobject worden gebruikt, heeft de gemeente een aantal maatregelen genomen. Zo geldt er onder meer een zelfbewoningsplicht voor de duur van vijf jaar.

VOORRANGSBELEID De gemeente heeft voor deze woningen een voorrangsbeleid opgesteld. In de eerste plaats komen Hardinxveldse starters aan de beurt om een van de huizen te kopen. Dan gaat het bijvoorbeeld om thuiswonende jongeren. Mochten de woningen daarna nog niet allemaal zijn verkocht, dan komen woningzoekenden aan de beurt die momenteel in een sociale huurwoning wonen. Dat was op aandringen van de SGP, want in eerste instantie stonden woningzoekenden van buiten Hardinxveld die hier werken op plek twee.

In de gemeenteraad was enige discussie over de volgorde van het voorrangsbeleid. De meeste partijen waren van mening dat het niet zoveel uitmaakte welke doelgroep op plek twee kwam te staan, omdat vanwege de krapte op de huizenmarkt de verwachting is dat alle woningen door starters opgekocht zullen worden. SGP’er Koen Schouten vond het desalniettemin belangrijk ,,om de Hardinxvelder als vertrekpunt te nemen” en kreeg de meerderheid van de raad achter zich.

TEGEN DE PLANNEN Oppositiepartijen PvdA en Fractie PHILIPPO keerden zich tegen de plannen. Laatstgenoemde wilde dat sociale huurders ook op plek één komen en de sociaaldemocraten vonden dat op deze locatie sowieso sociale huurwoningen moeten komen in plaats van koopwoningen. PvdA-raadslid Gert Maas was niet te spreken over de gang van zaken door de gemeente, omdat het oude HKC-veld eerder was aangemerkt als bouwlocatie voor sociale huur. Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam had tijdens een vorige vergadering daarover haar ongenoegen al geuit.

,,De Huurdersraad en woningcorporatie worden gewoon aan de kant geschoven’’, zei Maas tijdens een verhit debat met onder anderen TAB-raadslid Benhard van Houwelingen. Volgens de PvdA’er was de keuze om geen sociale huur te bouwen maar koopwoningen vooral ingegeven door de hogere grondprijs die de gemeente dan kan rekenen. Ook verweet hij Van Houwelingen dat hij destijds als wethouder de starterslening ,,om zeep’’ had geholpen. Van Houwelingen benadrukte dat de starterslening een andere constructie was dan deze koopstartregeling. Ook wees hij erop dat de PvdA op een eerder moment al had ingestemd met de wijziging van sociale huur naar koopwoningen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
advertentie
advertentie