Saskia Hagenaar (Adviseur Bankzaken)De Langendam Hypotheken, Verzekeringen en BankzakenPeulenstraat 2473371 AM Hardinxveld-Giessendam0184-615156www.delangendam.nl
Saskia Hagenaar (Adviseur Bankzaken)De Langendam Hypotheken, Verzekeringen en BankzakenPeulenstraat 2473371 AM Hardinxveld-Giessendam0184-615156www.delangendam.nl De Langendam
De Specialist

Diverse manieren van oplichting

3 december 2021 om 15:54 Zakelijk

In december proberen veel oplichters misbruik te maken van de feestmaand die voor de deur staat. Veel mensen kopen online cadeaus voor familie en vrienden. Oplichters proberen u op verschillende manieren op te lichten. 

Eén van de methoden die oplichters gebruiken is het gebruiken van een nepwebshop. Deze webshops lijken vaak bedrieglijk echt. Oplichters nemen vaak websites over die niet meer worden gebruikt. Of ze passen het webadres van hun webshop zo aan dat deze lijkt op een échte webshop.

1. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo

Gebruik uw gezonde verstand wat betreft de prijzen. Zijn deze onder de marktwaarde of onlogisch (zoals €14,34)? Dan kan het een frauduleuze website of aanbieder zijn. U kunt een vergelijkingssite raadplegen om prijzen te vergelijken.

2. Controleer de verkoper bij de politie

Op de site van de politie kunt u zoeken op een aantal kenmerken zoals webadres, rekeningnummer en e-mailadres. Andere plekken om de website van de webwinkel te controleren zijn: Who.is (voor .com domeinen) en SIDN (voor .nl domeinen). U kunt hier controleren wanneer de website is aangemaakt. Een recent geregistreerde website kan een aanwijzing zijn dat er iets niet in de haak is.

3. Controleer de opmaak en de betaalmethoden

Hoe ziet de webshop eruit? Kijk bijvoorbeeld eens naar deze punten: Lijkt de webshop vertaald naar het Nederlands door een computer? Staan er veel spelfouten op de website? Kunt u contactgegevens vinden en zijn die echt? Kijk goed naar de betaalmethoden. Valse webshops bieden vaak maar één manier aan om te betalen (verplicht vooraf). Webshops zijn wettelijk verplicht om ook (gedeeltelijk) achteraf betalen aan te bieden als zij producten verkopen. 

4. Let op keurmerken

Kijk goed met welk keurmerk u te maken heeft. Voor sommigen keurmerken gelden strenge eisen, bij anderen niet. Eén van de bekendste keurmerken is Thuiswinkel Waarborg. Het logo hiervan is altijd klikbaar en moet doorverwijzen naar het certificaat van de webwinkel. Controleer altijd of dit zo is, want oplichters plaatsen het keurmerk nog wel eens als (niet-klikbare) afbeelding op hun site om vertrouwen te wekken.

5. Controleer het webadres van de webshop

De webshop moet beveiligd zijn met een veilige verbinding. Dat controleert u door te kijken of er een slotje staat voor het webadres in uw browser. Het slotje moet zichtbaar zijn op de betaalpagina. Als u op het slotje klikt, ziet u of de verbinding beveiligd is. En of de website een geldig certificaat heeft en zo ja, aan wie het certificaat verleend is. Vooral de informatie aan wie het certificaat verleend is, is erg belangrijk.

Wie meer wil weten over veilig bankieren kan contact opnemen.

Saskia Hagenaar

Adviseur Bankzaken

De Langendam Hypotheken, Verzekeringen en Bankzaken, Peulenstraat 247, 3371 AM Hardinxveld-Giessendam, 0184-615156, www.delangendam.nl

advertentie
advertentie