De schoengeschiedenis loopt als een rode draad door het leven van Herman Quist.
De schoengeschiedenis loopt als een rode draad door het leven van Herman Quist. Suzanne Heikoop
Vakmannen in beeld

Quist Schoenen & Outdoor: passie voor schoenenwereld

17 juni 2022 om 10:13 Zakelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Bij Quist Schoenen & Outdoor aan Den Bogerd zijn allerlei schoenen voor dames en heren te vinden. Ondernemer Herman Quist viert niet alleen het feit dat hij vijf jaar met zijn zaak in het dorp zit, maar ook dat precies 100 jaar geleden zijn opa begonnen is in de schoenenbranche.

door Eline Lohman

Herman is er terecht trots op: exact 100 jaar geleden, in 1922, begon zijn opa in het schoenenvak. Hij begon in een tijd waarin het dorp nog zeven schoenmakers had, vertelt Herman, die de derde generatie vormt die zich bezighoudt met schoenen.

,,Mijn opa was afgekeurd voor de visserij, doordat hij nachtblind was. Je moet wát en toen is hij bij een schoenmaker in de leer gegaan. Daarna is hij zelfstandig verder gegaan en is hij een schoenmakerij begonnen. Mijn opa repareerde schoenen en maakte deze later ook zelf. De winkel zat in Tholen – dit bedrijf bestaat nog altijd, nu dus al 100 jaar – en hij ging met zijn fiets het eiland op om schoenen op te halen ter reparatie. Op een gegeven moment had hij ook schoenen bij zich om te verkopen.”

IN DE FAMILIE De schoengeschiedenis loopt als een rode draad door het leven van Herman. En door dat van zijn familie, want vier van zijn zes broers zitten ‘in de schoenen’. Herman weet wat het vak inhoudt, want hij liep vroeger al mee in het familiebedrijf: de vader van Herman nam de schoenenzaak over van zijn vader, ofwel de opa van Herman. ,,Ik ben begonnen als schoenmaker en heb later in een schoenenwinkel gewerkt. Daar heb ik de nodige ervaring opgedaan.”

Vanaf 1989 had Herman een winkel in de Hoeksche Waard, die in 2012 sloot. Hij was een periode in dienst bij een ander bedrijf, maar het bloed kroop waar het niet gaan kan en dus besloot Herman weer een eigen zaak te beginnen. Vijf jaar geleden was het zover: toen opende Quist Schoenen & Outdoor haar deuren in Hardinxveld-Giessendam.

Wij zijn een echte speciaalzaak, met aandacht voor persoonlijk advies en een focus op voetproblemen

Een goede stap, vertelt Herman. ,,We zitten op het juiste spoor. We hadden door corona wat meer tijd nodig om op te starten, maar we merken dat de mensen ons weten te vinden. Ook uit de regio. Wij zijn een echte speciaalzaak, met aandacht voor persoonlijk advies en een focus op voetproblemen. We hebben we onder meer schoenen van het merk Joya, dat is een Zwitsers schoenenmerk dat niet voor niets voor ‘vreugde’ staat. Het is een bijzondere schoen, met extreem veel demping. Met schoenen van Joya zijn voor veel mensen lichamelijke klachten zoals pijn aan de rug, nek, onder de voorvoet en ontstekingen aan de peesplaat verleden tijd.”

Ook bij zware benen, kniepijn, aderproblemen en voetproblemen zoals Hallux Valgus of hielspoor bieden de schoenen van Joya vaak uitkomst. Door de speciale, zachte zoolconstructie worden knieën, heupen en rug ontlast en wordt de natuurlijke beweging van de voet bevorderd. Bij iedere stap die gezet wordt, zakt de hak weg in de zool. Dit scheelt enorm in de belasting onder de hiel. Daarnaast wordt tijdens de afwikkeling de hele voet ondersteund zonder de rolbeweging te blokkeren. Hierdoor worden de voetsporen geactiveerd en blijft de voet in een optimale conditie. Herman: ,,Mensen die hun voet erin steken, zeggen vaak dat het heel anders is dan ze ooit gepast hebben. Sowieso is onze hele collectie – met onder meer merken als Sioux, Mephisto, Finn Comfort, Xsensible, Verhulst en Solidus - gericht op lekker lopen, want dat een schoen comfortabel loopt, dat vinden wij het belangrijkste.”

ANIMO WANDELEN Wandelschoenen maken een essentieel deel uit van het assortiment. De wandelschoenen doen het goed bij Quist Schoenen & Outdoor, want in de coronaperiode hebben veel mensen het wandelen ontdekt, zegt Herman, die het toejuicht dat meer mensen wandelen, maar wel onder de aandacht brengt dat een juiste schoen daarbij wel essentieel is en echt verschil kan maken. ,,Meer en meer mensen zijn gaan wandelen. Een goede wandelschoen is daarbij heel belangrijk. Heb je de verkeerde schoen tijdens het wandelen, dan kunnen er problemen ontstaan, zoals de vorming van blaren of andere blessures. Bij ons hebben mensen keuze uit allerlei merken, vormen, maten en kleuren wandelschoenen en ze krijgen daar net als bij de andere schoenen in onze winkel uitgebreid advies bij als zij dit willen.”

Bij dat advies komen meerdere zaken aan bod. ,,We besteden veel aandacht aan voetmeting en voettypebepaling. Ook hebben wij een testbaan waarop klanten de schoenen uit onze collectie op verschillende ondergronden kunnen testen. Aan de hand van deze gegevens kunnen we de juiste schoen adviseren.”

VEEL VOLDOENING Herman is een echte vakman. ,,Ik voel de meeste voldoening wanneer we mensen van bepaalde klachten af weten te helpen met een schoen. De ontwikkelingen van het schoenenvak spreken me erg aan. In het verleden kreeg je bij voetproblemen vaak alleen een steunzool, maar ik heb door de jaren heen gemerkt dat er op meer manieren voetproblemen opgelost kunnen worden, namelijk door de juiste schoen uit te kiezen. Voor onze klanten met steunzolen hebben we uiteraard ook schoenen met uitneembare binnenzool en in diverse wijdtematen.”

Quist Schoenen & Outdoor heeft tijdens het jubileumjaar diverse mooie acties. Doe mee aan de jubileumactie van deze maand en win een paar extra schoenen.

Quist Schoenen & Outdoor, Den Bogerd 16-18, 3371 AM Hardinxveld-Giessendam, 0184-701539, www.quistschoenen-outdoor.nl.



,,We besteden veel aandacht aan voetmeting en voettypebepaling."
advertentie
advertentie